Munkeby er en halvfast ost av Reblochontype ystet av cisterciensermunkene på Munkeby Mariakloster utenfor Levanger i Nord-Trøndelag. Skorpen er en blanding av rødkitt og melkesopp.

Klosteret kommer fra Abbaye Notre-Dame de Cîteaux i Frankrike, hvor osten Abbaye de Cîteaux tilvirkes. Noen av brødrene på Munkeby hadde, før de kom til Norge, stått for ystingen av Abbaye de Cîteaux i mange år og tok med seg denne kunnskapen hit.

Munkeby er en upasteurisert ost av kumelk. Melken kommer fra Norsk rødt fe, og leveres av to gårder som ligger ved klosteret. De første ostene ble levert i januar 2010, og det tilvirkes nå ca. tre og et halvt tonn ost i året. Fettprosenten i tørrstoffet er mellom 45 og 50 prosent. 

Osten gjennomgår både en lavtemperatur (mesofil) og en høytemperatur (thermofil) syrningsprosess før løype tilsettes og ostemassen felles ut. Etter at ostemassen er lagt i former og har fått renne av seg, legges det som nå er blitt en fersk ost en time i saltlake etterfulgt av fire ukers modning på granplank, med vasking og vending hver dag. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.