Munkeby er en halvfast ost av Reblochontype som blir ystet av cisterciensermunkene på Munkeby Mariakloster utenfor Levanger i Nord-Trøndelag. Skorpen er en blanding av rødkitt (Brevibacterium linens) og melkesopp (Geotrichum candidum).
Munkeby er en ost av rå kumelk. Melken kommer fra storferasen norsk rødt fe og leveres av to gårder som ligger ved klosteret. De første ostene ble levert i januar 2010, og det tilvirkes nå rundt tre og et halvt tonn ost i året. Fettprosenten i tørrstoffet er mellom 45 og 50 prosent.
Osten gjennomgår både en lavtemperatur (mesofil) og en høytemperatur (thermofil) syrningsprosess før løype tilsettes og ostemassen felles ut. Etter at ostemassen er lagt i former og har fått renne av seg, legges det som nå er blitt en fersk ost en time i saltlake etterfulgt av fem ukers modning på granplank, med vasking og vending hver dag.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.