Multituberculata var en stor gruppe med små pattedyr som fantes i 100 millioner år. Det er den eneste store gruppen pattedyr som ikke har noen nålevende etterkommere.

Faktaboks

Uttale
multituberkulˈata

De første multituberkulate pattedyrene oppstod seint i juraperioden, og overlevde kritt-paleogen-utryddelsen. Tidlig i paleocen var gruppen svært mangfoldig, med stor variasjon i utseende og størrelse. En av de mest kjente er Taeniolabis. Fra midten av paleocenepoken gikk det nedover med gruppen, og de døde helt ut seint i eocenepoken. Antakelig ble de utkonkurrert av gnagere.

Fossilmaterialet av Multituberculata består vesentlig av tenner og fragmenter av kjever og hodeskaller. Det er funnet relativt få kroppsknokler, men hofteknokler har blitt beskrevet blant annet at paleontologen Zofia Kielan-Jaworowska. Karakteristisk for Multituberculata var utviklingen av store, langstrakte kinntenner, som på tyggeflaten hadde utviklet to eller endog tre rekker med knuter. De var planteetere og hadde trolig en meget velutviklet luktesans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg