Mulatu Astatke, etiopisk jazzmusiker, bandleder og komponist, populært kalt gudfaren av ethiojazz. Sjangeren er en blanding av tradisjonell jazz, iblandet afrikanske og latin-amerikanske elementer og instrumenter som vibrafon, bongo- og congatrommer.

Mulatu Astatke ble født i Jimma i Etiopia i 1943, og flyttet til Wales i tenårene for å studere til å bli ingeniør. Musikkinteressen var dog sterkere, og i Europa oppdaget Astatke latinsk jazz. Han endte opp med å studere musikk med fokus på klarinett i London, og senere vibrafon og perkusjon ved det prestisjetunge Berklee College of Music i Boston på 1960-tallet. 

Han kombinerte sin fascinasjon for tradisjonell etiopisk musikk med den latinske jazzens afrikanske røtter, og dannet storbandet The Ethiopian Quintet, som debuterte med albumet Afro-Latin Soul volume 1 etterfulgt av Afro-Latin Soul volume 2, begge utgitt på Worthy Records i 1966. På 1970-tallet pendlet Astatke mellom hjemlandet og USA, spilte inn Mulatu of Ethiopia (1972) og opptrådte med sitt forbilde, Duke Ellington, og hans band da de turnerte i Etiopia i 1973. 

Mulatu Astakte har samarbeidet med musikere som Mahmoud Ahmed og kollektivet Heliocentrics, samt Either/Orchestra som var med på innspillingen av albumet Mulatu steps ahead (2010). Han ble kjent for et langt større publikum i 2006 da flere av komposisjonene hans ble benyttet i filmen Broken flowers regissert av Jim Jarmusch, men også ved at et utvalg låter ble re-utgitt i serien Ethiopiques på 1990- og 2000-tallet på det franske selskapet Buda Musique. I

2012 ble Mulatu Astatke utnevnt til æresdoktor i musikk ved Berklee College of Music.

Mulatu Astatke har holdt konserter i Bergen og Oslo de siste årene, sist i 2012 på Cosmopolite.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.