Faktaboks

Mulatu Astatke
Født
19. desember 1943, Jimma, Etiopia
Mulatu Astatke, 2017

Mulatu Astatke spiller på Cosmopolite/Soria Moria i Oslo, 9. november 2017

Mulatu Astatke, 2017
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Mulatu Astatke er en etiopisk jazzmusiker, bandleder og komponist, populært kalt gudfaren av ethiojazz. Sjangeren er en blanding av tradisjonell jazz, iblandet afrikanske og latin-amerikanske elementer og instrumenter som vibrafon, bongo- og congatrommer.

Astatke flyttet til Wales i tenårene for å studere til å bli ingeniør. Musikkinteressen var dog sterkere, og i Europa oppdaget Astatke latinsk jazz. Han endte opp med å studere musikk med fokus på klarinett i London, og senere vibrafon og perkusjon ved det prestisjetunge Berklee College of Music i Boston på 1960-tallet.

Han kombinerte sin fascinasjon for tradisjonell etiopisk musikk med den latinske jazzens afrikanske røtter, og dannet storbandet The Ethiopian Quintet, som debuterte med albumet Afro-Latin Soul volume 1 etterfulgt av Afro-Latin Soul volume 2, begge utgitt på Worthy Records i 1966. På 1970-tallet pendlet Astatke mellom hjemlandet og USA, spilte inn Mulatu of Ethiopia (1972) og opptrådte med sitt forbilde, Duke Ellington, og hans band da de turnerte i Etiopia i 1973.

Mulatu Astakte har samarbeidet med musikere som Mahmoud Ahmed og kollektivet Heliocentrics, samt Either/Orchestra som var med på innspillingen av albumet Mulatu Steps Ahead (2010). Han ble kjent for et langt større publikum i 2006 da flere av komposisjonene hans ble benyttet i filmen Broken Flowers, regissert av Jim Jarmusch, men også ved at et utvalg låter ble gjenutgitt i CD-serien Ethiopiques på 1990- og 2000-tallet på det franske selskapet Buda Musique.

I 2012 ble Mulatu Astatke utnevnt til æresdoktor i musikk ved Berklee College of Music. Han har holdt en rekke konserter i blant annet Bergen og Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg