Mukhammedkalyj Abylgazijev

Faktaboks

Mukhammedkalyj Abylgazijev
Født
20. januar 1968, Kotsjkor, Naryn fylke, Kirgisistan

Artikkelstart

Mukhammedkalyj Dujsjekejevitsj Abylgazijev er en kirgisisk politiker. Han var statsminister i Kirgisistan fra 20. april 2018 til 15. juni 2020.

Oppvekst og utdanning

Abdylgazijev kommer fra Kotsjkor-distriktet i Naryn fylke, nord i Kirgisistan. Han er utdannet ved den kirgisiske landbrukshøyskolen innen agronomi (1994). På slutten av 90-tallet arbeidet han i forskjellige finansselskap i Kirgisistan.

Abdylgazijev begynte å arbeide i Kirgisistans Sosialfond i 2003. Fondet fyller en del av de samme funksjonene som Arbeids- og Velferdsetaten i Norge. I 2010 ble han innsatt som leder for Sosialfondet, og beholdt denne stillingen til 2016.

Politisk karriere

Den 13. april 2016 ble Abdylgazijev innsatt som første visestatsminister i Kirgisistan, deretter arbeidet han en periode som rådgiver for president Almazbek Atambajev inntil han ble innsatt som første nestleder for presidentadministrasjonen i september 2017. Han satt i én måned som leder for presidentadministrasjonen inntil han ble innsatt som Kirgisistans statsminister den 20. april 2018, etter at tidligere statsminister Sapar Isakov ble tvunget til å gå av etter mistillitsforslag og senere arrestasjon under korrupsjonsanklager.

Abylgazijev gikk av 15. juni 2020 i forbindelse med korrupsjonsanklager mot regjeringen rundt ulovlig salg av radiolisenser. Han ble etterfulgt av Kubatbek Boronov.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg