Muhammad Yunus

Faktaboks

Muhammad Yunus
Født
28. juni 1940
Muhammad Yunus i 2006.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Muhammad Yunus er en bangladeshisk økonom og entreprenør. Han er blant annet grunnlegger av Grameen Bank, som i 2006 fikk Nobels fredspris for sitt sosioøkonomiske utviklingsarbeid.

Utdanning og akademisk bakgrunn

Yunus studerte mellom 1957 og 1961 ved Universitetet i Dhaka i Bangladesh, og tok en bachelor- og mastergrad i økonomi. Han ble fortløpende etter studiene ansatt ved Universitetet i Dhaka som forskningsassistent, før han senere i 1961 fikk jobb som foreleser i økonomi ved Chittagong College.

I 1965 fikk han muligheten til å fortsette sine studier ved hjelp av et Fulbright-stipend ved Vanderbilt Universitet i Nashville, USA, der han ferdigstilte sin doktorgrad i økonomi i 1971. Underveis i doktorgradsløpet jobbet Yunus som assisterende professor i økonomi ved Middle Tennessee State University.

Mellom 1975 og 1989 var Yunus professor i økonomi ved Universitetet i Chittagong.

Arbeid og virke

I 1983 startet Yunus Grameen Bank, en pionerbank i arbeidet med mikrokreditt – et utlånssystem for ekstremt fattige og bostedsløse, særlig kvinner. Banken har blant annet blitt støttet av Norad for sitt arbeid.

Yunus har mottatt en rekke internasjonale priser for sitt arbeid, blant annet Nobels fredspris i 2006 sammen med Grameen Bank for sitt arbeid for økonomisk og sosial utvikling. Han har også blitt tildelt blant annet Presidential Medal of Freedom, Presidentens frihetsmedalje i 2009og Congressional Gold Medal, Kongressens gullmedalje i 2010.

Han har skrevet boken Banker to the Poor: Micro-Lending and the Battle Against World Poverty i 1998.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg