Muhammad Reza Pahlavi

Faktaboks

Muhammad Reza Pahlavi
Født
26. oktober 1919
Død
27. juli 1980, Kairo
Mohammad Reza Pahlavi på 1970-tallet.
Den svært så eneveldige sjahen ble stadig mindre populær i Iran utover på 1960- og 1970-tallet. Dette la grunnen for revolusjonen i 1979, da det iranske prestestyret tok makten. Her er sjah-familien avbildet i 1967, fra venstre: Prinsesse Shams, shahbanu (keiserinne) Farah (Diba), kronprins Reza Pahlavi, sjah Mohammad Reza, prinsesse Farahnaz Pahlavi, prinsesse Shahnaz og prinsesse Ashraf.

Artikkelstart

Muhammad Reza Pahlavi var keiser (sjah) av Iran i 1941–1979. Han var sønn av Reza sjah Pahlavi.

Muhammad etterfulgte sin far på tronen etter at denne var blitt tvunget av de allierte til å abdisere i september 1941. Han ledet den iranske hær under frigjøringen av Azarbaijan-provinsen i 1946 og fortsatte farens reformvennlige politikk i opposisjon til det sjiittiske presteskapet. I begynnelsen av 1950-årene kom sjahen i konflikt med statsminister Muhammad Musaddiq og nasjonalistene, men han beholdt makten, blant annet med hjelp fra USA.

I 1960-årene satte sjahen i gang et ærgjerrig økonomisk og samfunnsmessig reformprogram, «den hvite revolusjon», som blant annet inneholdt en jordreform, kamp mot analfabetismen, kontroll med oljeindustrien og stemmerett for kvinner. Disse tiltakene møtte motstand hos godseierne (jordreformen) og det sjiittiske presteskapet (kvinnefrigjøringen). Sjahen gjennomførte imidlertid reformene med hard hånd, blant annet ved hjelp av det beryktede hemmelige politiet SAVAK, mot alle opposisjonelle elementer som ikke ville delta i den hvite revolusjon på sjahens premisser. Mot slutten av 1970-årene vokste motstanden mot regimet seg sterkere, særlig blant presteskapet under ledelse av ayatollah Khomeini, og sjahen ble nødt til å forlate landet i januar 1979. Han ble formelt avsatt i en folkeavstemning i april 1979.

Sjahen drog først i eksil i Mexico, senere en kort tid i USA, der han fikk legebehandling for en uhelbredelig sykdom, og deretter i Panama. De nye makthaverne i Teheran forsøkte å få sjahen utlevert til Iran for å stille ham for retten, men før utleveringen kunne gjennomføres, tok sjahen imot et tilbud om å slå seg ned i Egypt, der han døde kort tid etter.

Sjahens to første ekteskap ble oppløst fordi de ikke gav noen mannlig tronarving. I 1959 giftet han seg med offisersdatteren Farah Diba, som fødte ham to sønner og to døtre. Kronprins Reza ble født i 1960 og han overtok sjahtittelen etter farens død.

Sjahens memoarer utkom i norsk oversettelse i 1961 (Jeg tjener mitt land), og han har ellers utgitt The White Revolution (1961) og Et svar til historien (1979/1980).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg