Faktaboks

Stiftung Mozarteum Salzburg

Mozarteum Internationale Stiftung

Stiftung Mozarteum Salzburg, østerriksk museums- og forskningsstiftelse, etablert i 1870 med røtter tilbake til 1841. Stiftelsen ivaretar arven etter komponisten Wolfgang Amadeus Mozart, som ble født i Salzburg i 1756 og som levde her til 1781.

Stiftelsen driver forskningsinstitusjonen Mozart-Institut med Akademie für Mozartforschung. Den har ansvaret for to museer, huset hvor Mozart ble født i 1756 og et gjenreist hus som var Mozart-familiens hjem fra 1773.

Siden 1956 arrangerer stiftelsen en årlig Mozart-uke med konserter og andre arrangementer rundt komponistens fødselsdag 27. januar.

Betegnelsen Mozarteum brukes av to andre institusjoner med samme røtter, men som i dag er separate: Mozarteumorchester Salzburg, som er byens symfoniorkester, og musikkhøyskolen Universität Mozarteum Salzburg.

Historikk

Mozarteum-institusjonene har sine røtter i markeringen av 50-årsminnet for Mozarts død i 1841. Markeringen førte til etableringen 22. april 1841 av Dommusikverein und Mozarteum (tysk «Domkirkens musikkforening og Mozarteum»), en forening som skulle styrke musikklivet i byen og ivareta arven etter Mozart. Initiativet kom fra Mozarts enke Constanze og sønnen Franz Xaver Mozart. De ga foreningen eiendomsretten til Mozarts etterlatte papirer og gjenstander.

Ved hundreårsjubileet for Mozarts fødsel i 1856 ble den første utstillingen arrangert. Den 16. oktober 1870 etablerte man dagens stiftelse, hvis første større oppgave var en kritisk utgave av Mozarts samlede verker (i samarbeid med det tyske musikkforlaget Breitkopf & Härtel).

Fra 1877 arrangerte man musikkfester, en tradisjon som ble forløperen for Festspillene i Salzburg.

Den 20. september 1880 ble stiftelsen skilt fra den opprinnelige foreningen. Samme år innviet man leiligheten hvor Mozart ble født som museum.

Den 14. september 1914 flyttet stiftelsen inn i et eget hus med to vakre konsertsaler. Akademie für Mozartforschung ble etablert i 1931.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg