Movement for Democratic Change (MDC)

Artikkelstart

Movement for Democratic Change (MDC) er et politisk parti i Zimbabwe, etablert i 1999 som ledende opposisjonsparti mot det regjerende ZANU-PF. Partiet ble lenge ledet av Morgan Tsvangirai, som var statsminister fra 2009 til 2013. MDC er et liberalt parti som av ZANU-regimet er søkt diskreditert gjennom påstander om å være finansiert av utenlandske stater og nasjonalt næringsliv.

Partiet styrket sin posisjon da det ledet kampanjen mot forslaget til ny grunnlov i 2000, men ble i de påfølgende år møtt med omfattende undertrykking og voldsutøvelse fra statsmakten. Like fullt oppnådde partiet betydelig oppslutning i parlamentsvalgene i 2000, 2005 og 2008, og Tsvangirai ved presidentvalgene i 2002 og 2008. Ved parlamentsvalget i 2000 ble MDC det første opposisjonsparti med en betydelig gruppe i nasjonalforsamlingen. I 2008 ble MDC landets største parti, og gikk etter utenlandsk mekling og lange forhandlinger inn i en samlingsregjering med ZANU-PF. Partileder Tsvangirai ble da Zimbabwes statsminister.

I 2005 ble MDC splittet over spørsmålet om deltakelse ved valget, og en mindre fraksjon (MDC-M) ble dannet under ledelse av Arthur Mutambara; Tsvangirai fortsatte å lede den andre (MDC-T). De to ble i 2008 enige om å slå seg sammen for å stå sterkere i parlamentet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg