Mosterøy

Artikkelstart

Mosterøy er et sogn og en tidligere kommune i Rogaland.

Den tidligere kommunen Mosterøy ble opprettet ved utskilling fra Rennesøy i 1884; da hadde Mosterøy 1203 innbyggere. Fra kommunen ble Kvitsøy med 625 innbyggere utskilt 1922. Mosterøy ble i 1965 slått sammen med Rennesøy, og ved nedleggelsen som egen kommune hadde Mosterøy 817 innbyggere. I 2020 ble kommunene Rennesøy og Finnøy sammen med sørøstre del av Ombo av Hjelmeland kommune slått sammen med Stavanger.

Sognet Mosterøy svarer til den tidligere kommunen fra 1922 til 1965 med tillegg av Austre Åmøy som i 2020 ble overført fra Vardeneset sogn i Stavanger som en følge av at hele Åmøy da kom i samme kommune. Av bebodde øyer består sognet foruten av øya Mosterøy av Klosterøy og Fjøløy i nordvest og Bru, Sokn og Åmøy i sør. Mosterøy sogn har etter dette 2389 innbyggere (2021).

Klosterøy og Fjøløy har lenge hatt broforbindelse med Mosterøy, mens Bru, Sokn og Åmøy siden 1992 har hatt bro-/tunnelforbindelse både med Mosterøy og med fastlandet i Stavanger (E39, Rennfast).

Alle øyene er relativt flate og skogbare. De har mange gartnerier og drivhus. I sognet har det vært atskillig boligbygging etter åpningen av fastlandsforbindelsen. På Klosterøy ligger Utstein Kloster som er Norges best bevarte klosteranlegg.

Navnet er ikke sikkert tolket, det kan ha sammenheng med man, manke, og mons (lat.) 'fjell', og har i så fall vært gitt på grunn av Mastravarden (154 meter over havet), Mosterøys høyeste punkt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg