Mostadmarken er en skogeiendom og et tidligere jernverk i Malvik kommune, Trøndelag. Mostadmarken gods er i dag en skogeiendom med et totalareal på 64 000 daa, hvorav 48 000 daa er produktiv skog.

Jernverket ble grunnlagt i 1657 av presten Bernt Brunsmand. Det tilhørte fra 1664 den engelske ministerresident i Nederland, Sir William Davidson, som innstilte driften fra 1675. Verkets eiendommer ble deretter solgt til David Jakobsen Jelstrup, som gjenopptok driften i 1689, men la den ned igjen i 1695. Verket ble i 1750-årene overtatt av et interessentskap i Trondheim, som gjenopptok driften i 1758. Den ledende interessent var konferensråd Hans Ulrich Møllmann. Hans andel i verket gikk i arv til svigersønnen, general og riksgreve C. J. W. von Schmettow. Driften ble på ny innstilt i 1818, og von Schmettows svigersønner, stiftamtmann og greve F. C. Trampe og hoffråd  Hans Collin, solgte i 1822 verket til firmaet Jenssen & Co. i Trondheim; fra 1867 tilhørte det brukseier Lauritz N. Jenssen.

Jernverksdriften ble endelig nedlagt i 1877, men eiendommen ble i slekten fram til 1901, da den ble solgt til nåværende eier, Meraker Brug. Verkets viktigste gruver lå på Grønli i Leksdalen, men i den siste driftsperioden ble det tilført malm fra blant annet Rana.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.