Moshe Yaalon - Ya'alon

Moshe Yaalon, israelsk offiser og politiker, innvalgt i Knesset for Likud i 2009 og valglisten Likud Yisrael Beitenu i 2013. Visestatsminister og statsråd for strategiske spørsmål 2009-13; Israels forsvarsminister fra 2013.

Ya'alon ble født Moshe Smilansky, og var som ungdom aktiv i den sionistiske bevegelsen. Avtjente sin verneplikt i Nahal-brigaden og studerte statsvitenskap ved Universitetet i Haifa. Ya'alon deltok i Oktoberkrigen 1973 som reservist, hvoretter han igjen gikk inn det israelske forsvaret (IDF), i eliteavdelingen Sayeret Matkal. Deltok i Operasjon Litani: invasjonen av Libanon i 1982. Sjef for den militære etterretningen i 1995, og øverstkommenderende for sentralkommandoen, med ansvar for Vestbredden, i 1998. Avsluttet den militære karrièren som general og forsvarssjef i perioden 2002-05. Deretter var han tilknyttet flere tankesmier for Midtøsten-spørsmål, bl.a. Washington Institute for Near East Policy. Sluttet seg til Likud i 2008, og ble innvalgt i Knesset i 2009, hvorpå han fikk posisjonen som én av to vise-statsministre i regjeringen til Benjamin Netanyahu - for så å bli forsvarsminister etter gjenvalget i 2013.

Som militær leder var delaktig, og dels ansvarlig, for IDFs håndtering av det andre palestinske opprøret (intifada) i 2000. Han uttalte seg kritisk til den palestinske politiske ledelsen, og framholdt at den ikke søkte fred - og advarte mot framtidige angrep mot Israel. Ya'alon har også tatt til orde for en hard linje overfor Iran i spørsmålet om dette landets atomvåpenprogram, samt overfor dets allierte i Libanon, militsgruppen Hizbollah.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg