Moshe Yaalon, israelsk offiser og politiker, innvalgt i Knesset for Likud i 2009 og valglisten Likud Yisrael Beitenu i 2013. Visestatsminister og statsråd for strategiske spørsmål 2009-13; Israels forsvarsminister fra 2013.

Ya'alon ble født Moshe Smilansky, og var som ungdom aktiv i den sionistiske bevegelsen. Avtjente sin verneplikt i Nahal-brigaden og studerte statsvitenskap ved Universitetet i Haifa. Ya'alon deltok i Oktoberkrigen 1973 som reservist, hvoretter han igjen gikk inn det israelske forsvaret (IDF), i eliteavdelingen Sayeret Matkal. Deltok i Operasjon Litani: invasjonen av Libanon i 1982. Sjef for den militære etterretningen i 1995, og øverstkommenderende for sentralkommandoen, med ansvar for Vestbredden, i 1998. Avsluttet den militære karrièren som general og forsvarssjef i perioden 2002-05. Deretter var han tilknyttet flere tankesmier for Midtøsten-spørsmål, bl.a. Washington Institute for Near East Policy. Sluttet seg til Likud i 2008, og ble innvalgt i Knesset i 2009, hvorpå han fikk posisjonen som én av to vise-statsministre i regjeringen til Benjamin Netanyahu - for så å bli forsvarsminister etter gjenvalget i 2013.

Som militær leder var delaktig, og dels ansvarlig, for IDFs håndtering av det andre palestinske opprøret (intifada) i 2000. Han uttalte seg kritisk til den palestinske politiske ledelsen, og framholdt at den ikke søkte fred - og advarte mot framtidige angrep mot Israel. Ya'alon har også tatt til orde for en hard linje overfor Iran i spørsmålet om dette landets atomvåpenprogram, samt overfor dets allierte i Libanon, militsgruppen Hizbollah.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.