Mos Def

Faktaboks

Mos Def

egentlig Dante Terrell Smith. Også kjent under aliaset Yasiin Bey.

Født
11. desember 1973, Brooklyn, New York, USA
15 July 2012.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Mos Def, egentlig Dante Terrell Smith, er en amerikansk rapper, sanger, skuespiller og komiker fra Brooklyn i New York. Han har i senere år gått under aliaset Yasiin Bey, men er best kjent som Mos Def. Han var først en del av gruppen Urban Thermo Dynamics (UTD), før han slo igjennom med rapperen Talib Kweli som duoen Black Star. Både gruppens debutalbum fra 1998 og Mos Def sin solodebut fra 1999, Black on Both Sides, er regnet som klassikere innen amerikansk undergrunnsrap.

Det tok hele fem år før Mos Def fulgte opp med andrealbumet The New Danger (2004). Med The New Danger gikk rapperen inn i et mer rockete lydbilde, og produksjon ble av en del fans og kritikere avskrevet som for ustrukturert og bråkete. Den samme tilbakemeldingen fikk rapperen langt på vei etter albumet True Magic (2006), mens mottakelsene igjen var mer positive til Mos Def sin fjerde, og foreløpige siste, utgivelse The Estatic (2009). Det kan sies at albumet står igjen som en vellykket blanding av Mos Def som den undergrunnsrapperen han var kjent som på 1990-tallet, og den mer eksentriske og sjangeroverskridende artisten han har vist seg å være på 2000-tallet.

Mos Def har også en anstendig karriere som skuespiller, og har blant annet spilt i filmene The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (2005), 16 Blocks (2006) og Be Kind Rewind (2008). Han har samarbeidet tett med blant andre artistene Kanye West og Q-Tip, komikeren Dave Chappelle og entreprenøren Damon Dash ved forskjellige anledninger.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg