Morten Hallager

Artikkelstart

Morten Hallager var en dansk boktrykker, skolebestyrer og lærebokforfatter. Han er kjent for å ha skrevet Ny danske Læsebog for de første Begyndere (1800, norsk oversettelse 1815) som er en av de første lesebøkene som ble brukt i dansk og norsk skole, og som fikk stor utbredelse.

Boktrykker og skolebestyrer

Hallager var utdannet boktrykker, men studerte også tysk og fransk språk. 1771-1784 drev han eget boktrykkeri i København. I 1784 opprettet han en privatskole som han drev til sin død.

Lærebokforfatter

Både som boktrykker og skolebestyrer var han en meget produktiv sakprosaforfatter. Hans produksjon omfattet moralske fortellinger og enkle utlegninger av historiske, geografiske og pedagogiske emner, for en stor del bearbeidelser av tyske og franske bøker. Flere av hans verker var spesielt innrettet på skolebruk, og han står bak noen av de første egentlige lesebøker som ble brukt i dansk og norsk skole. For eksempel fikk hans Ny danske Læsebog for de første Begyndere (1800, norsk oversettelse 1815) stor utbredelse i den norske allmueskolen. En annen av hans lesebøker kom i 47 opplag og ble brukt i danske skoler gjennom hele århundret. Også en tysk og en fransk lesebok kom i mange opplag.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg