Faktaboks

Mordechai Vanunu
Født
13. oktober 1954, Marokko, av jødisk herkomst, familien emigrerte til Israel 1963
Mordechai Vanunu, 2009
Mordechai Vanunu, 2009
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Mordechai Vanunu er en israelsk atomtekniker, kjent for å ha lekket hemmelig informasjon om Israels atomvåpenarsenal. For dette ble han dømt til 18 års fengsel for forræderi. En rekke menneskerettighetsorganisasjoner har betraktet Vanunu som en samvittighetsfange.

Etter militærtjeneste og studier arbeidet han fra 1976 til 1985 som atomtekniker ved Negev Forskningssenter ved Dimona, en institusjon som ifølge de fleste militæreksperter lager atomvåpen.

Høsten 1986 lekket han til britiske aviser at Israel hadde et hemmelig atomvåpenarsenal. På grunn av dette ble han samme høst bortført fra Roma, der han oppholdt seg, av Mossad-agenter. Han ble stilt for en lukket rett i Israel og dømt til 18 års fengsel for forræderi. 11 av disse årene sonet han i isolat.

I april 2004 ble han satt fri, men ble pålagt strenge tale- og reiserestriksjoner. Senere samme år ble han igjen arrestert for angivelig å ha brutt disse restriksjonene, og satt i husarrest. Han er fortsatt underlagt slike restriksjoner. En rekke menneskerettighetsorganisasjoner har betraktet Vanunu som en samvittighetsfange, og flere har sammenlignet ham med Carl von Ossietzky.

I 2001 ble han kreert til æresdoktor ved Universitetet i Tromsø. I 2004 søkte han asyl i blant annet Norge, men søknaden ble avslått. I 2015 giftet han seg med en norsk kvinne, og i 2017 fikk han på det grunnlaget innvilget familiegjenforening i Norge. Han har imidlertid likevel ikke fått tillatelse til å forlate Israel.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Heffermehl, Fredrik S.: Vanunu : hans kamp og kampen for ham, 2005, isbn 82-03-23276-0

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg