Moorside (kjernekraftverk)

Artikkelstart

Moorside, planlagt kjernekraftverk i Cumbria som ligger i den nordvestlige delen av England. Kraftverket skal legges i nærheten av Sellafield og inngår i de britiske myndigheters planer om å skifte ut eldre kjernereaktorer med nye.

Planene om å bygge kraftverket er fremmet av det britiske energiselskapet NuGen. Kraftverket skal utstyres med tre kjernereaktorer av typen AP1000 som er en mye brukt trykkvannsreaktor, men som nå er forbedret med passive sikkerhetssystemer. Den totale ytelsen til kraftverket vil bli på rundt 3,4 GW, noe som krever en betydelig oppgradering av nødvendig infrastruktur, slik som tilstrekkelig kapasitet på det omkringliggende elnettet. Det vil blant annet være behov for å bygge nye 400 kV kraftlinjer, både nordover og sørover fra kraftverket, noe de britiske myndigheter nå har garantert for.

Etter de opprinnelige planene skulle arbeidet med kraftverket starte opp i 2019 og være fullført i 2024. NuGens eiere, som er det franske selskapet Engie og det japanske Toshiba, har påtatt seg å bygge kraftverket. I februar 2017 meldte imidlertid Toshiba fra om at de som følge av økonomiske problemer vil trappe ned sin virksomhet utenfor Japan, og følgelig begrense sin rolle i prosjektet til planleggingsstadiet, uten å delta i selve byggingen.

Toshibas beslutning har skapt usikkerhet om fremdriften i prosjektet. Med nye investorer kan valget av reaktortype bli revurdert og utløse ytterligere forsinkelser. Det vil i så fall være et tilbakeslag også for de britiske myndighetene. Den britiske regjeringen har nemlig gått inn for at kjernekraft skal være en viktig del av landets energimiks for å innfri landets forpliktelser om å redusere utslipp av klimagasser. Da landets eldre kjernekraftverk skal legges ned i nær fremtid, vil en forsinkelse med å bygge nye skape problemer med å nå de utslippsmålene som er satt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg