Mont d'Or er det populære navnet på to kumelksoster som tilvirkes på henholdsvis fransk og sveitsisk side av grensen i Jura-fjellene. I Frankrike er det offisielle navnet  Vacherin du Haut-Doubs og i Sveits  Vacherin de Mont d'Or . Osten ystes kun i perioden 15. august til 15. mars og er i salg fra 10. september til 10. mai.

Mont d'Or er en kittmodnet ost (vasket skorpe), men har ikke den tradisjonelle rød-oransje skorpen andre kittmodnete oster har. Den mest vanlige varianten har en diameter på 11 cm, veier 400 gram og selges i en boks av granspon. Det finnes også en stor variant med en diameter på 33 cm.

Mont d'Or fra fransk side av grensen ystes av rå melk, mens den sveitsiske varianten ystes av termisert melk.

Osten har opparbeidet seg et godt omdømme og har tilnærmet kultstatus blant kjennere. Spises ofte oppvarmet. Osten blir da helt rennende innenfor skorpen.

Den franske Vacherin du Haut-Doubs fikk den nasjonale franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i 1981, og EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse AOP i 1996. Den sveitsiske Vacherin Mont d'Or har hatt tilsvarende geografisk opprinnelsesbeskyttelse fra EU siden 2003.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.