Mont d'Or er det populære navnet på to kumelksoster som produseres på henholdsvis fransk og sveitsisk side av grensen i Jurafjellene, i departementet Haut-Doubs i Frankrike og i Vallée de Joux i Vaud-regionen i Sveits. For den franske varianten er det et krav at beiting og ysting foregår minimum 700 meter over havet.
I Frankrike er det offisielle navnet Vacherin du Haut-Doubs, og i Sveits Vacherin de Mont d'Or. Navnet Mont d'Or har den etter fjellet med samme navn (1461 meter over havet) som ligger ved grensen på fransk side.
Osten har lang historie og er i Frankrike første gang nevnt skriftlig i 1280 som en ost med et belte av trespon (sangle). Den ble senere veldig populær ved Ludvig 15s hoff på 1700-tallet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.