St. Louis i Missouri, amerikansk bioteknologikonsern innen landbruksområdet, grunnlagt i 1901 av John Queeny. Monsanto laget opprinnelig søtningsstoffet sakkarin, senere også koffein og vanillin m.m. og var hovedleverandør til Coca Cola av dette. Fra 1920-årene vokste selskapet til et stort kjemisk konsern med bl.a. syntetiske plaststoffer, kunstfibrer og kunstgjødsel på produktlisten, fra 1960-årene også plantevernmidler. På det siste området ble Monsanto mest kjent for utviklingen av ugrasmidlet glyfosat, som fra 1973 ble markedsført under navnet Roundup som er verdens mest solgte herbicid. Monsanto stoppet samtidig produksjonen av sakkarin og overtok i 1985 legemiddelselskapet G. D. Searle & Company.

I 1994 sendte Monsanto sitt første bioteknologiske produkt ut på markedet, veksthormoner for storfe (bovint somatotropin) for å øke melkeproduksjonen, noe som er tillatt i USA. Konsernet utviklet deretter genmodifiserte soyabønner som var resistente mot Roundup, samtidig som det skilte ut sin kjemiske virksomhet i et selvstendig selskap (Solutia). Monsanto ble i 2000 sammensluttet med farmasiselskapet Pharmacia & Upjohn til Pharmacia Corporation. Pharmacia skilte i 2002 ut et nytt selvstendig Monsanto fokusert på bioteknologisk landbruksvirksomhet, mens det resterende Pharmacia ble overtatt av farmasikonsernet Pfizer i 2003.

Ved siden av produksjonen av glyfosat er Monsanto nå verdens klart største leverandør av genmodifiserte kulturplanter som er resistente mot plantevernmidler (særlig Roundup); selger også konvensjonelle såvarer. Konsernet har kjemisk produksjon i USA, Argentina, Brasil og Belgia, samt driver forskning og forsøk i mange andre land over hele verden. Omsetning ca. 6 mrd. amerikanske dollar med rundt 12 000 ansatte (2005).

Navnet er pikenavnet til grunnleggerens kone Olga Monsanto.

Monsanto har vært involvert i mange konflikter rundt sine bioteknologiske produkter, bl.a. er det blitt uttrykt stor uro angående genmodifiserte kulturplanters innvirkning på og eventuelle spredning i naturen. Konsernet har også ført rettssaker mot amerikanske bønder om patentrettigheter på sitt genmodifiserte såkorn og bestridt bøndenes rett til å lagre slikt korn for å bruke det som såfrø neste sesong, noe som særlig er vanlig i utviklingsland. Monsanto prøvde også å utvikle frø som var spiringsdyktige bare én sesong. I 2002 ble Monsanto dømt for PCB-forurensning fra sin tidligere kjemiske virksomhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.