Faktaboks

Mons
Nederlandsk: Bergen Tysk: Bergen
Uttale
mɔs
Sainte Waudru
Mons. Katedralen er viet byens skytshelgen Valtrude (Waudru).

Mons er en by og en kommune i Belgia og hovedstad i provinsen Hainaut, i regionen Vallonia, 50 kilometer sørvest for Brussel. Byen har 95 299 innbyggere (2018) og et areal på 146,5 kvadratkilometer.

Byen ligger på en bakke mellom elvene Trouille og Haine, i møtet mellom Nimy-Blaton-kanalen og Canal du Centre. Mons er et viktig kanal- og jernbaneknutepunkt, og dessuten handelssenter for kullfeltene i Borinage. Etter at kullfeltene ble stengt, har Mons hatt høyere arbeidsledighet enn gjennomsnittet for Belgia. Industrien er hovedsakelig lokalisert til forstedene og omfatter metall- og maskinindustri, jernbaneverksteder, glassindustri, kjemisk industri og sementfabrikker. Mons er sete for flere høyere læresteder, blant annet universitet anlagt i 1965, teknisk høyskole, kunstakademi, arkitekthøyskole, musikkonservatorium og bergverksskole. I Casteau nær byen ligger SHAPE, siden 1967 NATOs europeiske hovedkvarter. SHAPE ble lagt hit av politiske årsaker, basert på de tildels svært dårlige økonomiske forholdene som den gangen rådet i regionen.

Den sengotiske katedralen Sainte Waudru (1450–1621) ligger på en høyde og er regnet som en av Belgias vakreste kirker.

Historie

Mons oppstod først som den romerske leiren Castrilocus på 200-tallet evt, men har vært befolket siden forhistorisk tid. Fra 600-tallet vokste Mons omkring et kloster grunnlagt av St. Waudru og var på 800–1400-tallet residens for grevene av Hainaut. I middelalderen var Mons en blomstrende veverby, men de stadige kampene om festningen satte den tilbake, byen ble gjentatte ganger angrepet og okkupert av nederlandske, spanske, franske og engelske styrker. 1500-tallets store komponist Orlando di Lasso ble født her.

I august 1914 foregikk her det første store slaget under første verdenskrig mellom tyskere og briter. Under andre verdenskrig ble Mons utsatt for et kraftig bomberegn fordi byen var et viktig industrisenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg