Det ble satt opp et skur med stilaser, slik at Monolitten kunne hugges på stedet i Frognerparken. Fotografiet er fra ca. 1942.
/Oslo Museum.
Lisens: CC BY 2.0

Skulpturgruppene i sirkeltrappen på Monolittplatået, med Monolitten i bakgrunnen, 2015.

Monolitten er en monumental skulptur i Vigelandsparken i Oslo. Skulpturen er 17 meter høy, modellert av Gustav Vigeland i 1924–1925 og siden hugd ut i én granittblokk.

Monolitten har 121 figurer som snor seg oppover sylinderen. Symbolikken er flertydig, og er tolket som streben etter åndens lys og høyere erkjennelse, så vel som gjenoppstandelse eller kampen om tilværelsen. Monolitten er omgitt av en sirkeltrapp med 36 figurgrupper i granitt anbrakt i rader oppover trappen.

Monolitt-granittblokken var opprinnelig på 280 tonn og ble skutt ut av fjellet i Iddefjorden i Østfold i 1922 på Vigelands initiativ og økonomisk risiko. I 1928 ble den reist i Frognerparken av ingeniørfirmaet Eeg-Henriksen etter en komplisert transport til Oslo om bord på en lekter, og fra Bestumkilen til Vigelandsparken ved hjelp av en spesialkonstruert skinneinnretning. Det ble satt opp et treskur rundt blokken, hvor et lag med steinhuggere arbeidet i perioden fra 1929 til 1943.

Skuret ble revet og Monolitten avduket i 1944.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Per Helge Pedersen (1997). Fra Monolitten til Gardermoen : Eegen 75 år 1922–1997, BA-forlaget
  • Hennum, Gerd (2003). Billedhuggeren Gustav Vigeland, Damm

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg