Monna Tandberg, norsk skuespiller.

Hun debuterte i 1960 på Nationaltheatret i Det smeller i dørene av Michel Fermaud. Hun var ansatt i Fjernsynsteatret i 1960–1964, ved Det Norske Teatret i 1964–1969 og ved Nationaltheatret fra 1969. Hun viste straks spennvidden i sitt talent i Fjernsynsteatrets første oppsetninger, blant annet i tittelrollen i Antigone av Sofokles og som Claire i Hushjelpene av Jean Genet. Her gjorde hun også en sterk innsats som Alberte i filmserien Alberte og friheten etter Cora Sandels roman.

Tandberg har i Henrik Ibsens dramatikk med realistisk styrke og sterk personlig innlevelse spilt de store kvinnerollene Nora, Rebekka West, Ellida Wangel og Hedda Gabler, den siste også på turné til Japan. Til hennes betydelige roller hører også Ofelia i Hamlet og Titania i En sommernattsdrøm, Sara i Eugene O'Neills Slott over slott, frøkenen i August Strindbergs Spöksonaten, tittelrollen i Jean Racines Fedra, Mefistofeles i Goethes Faust og den merkelig sammensatte Eliane i Lady Strass av Eduardo Manet.

Monna Tandberg har hatt suksess med Eve Enslers VaginamonologeneTorshovteatret og Ibsenforestillingen Det er sant! Hvert evige ord (sammen med Lars Andreas Larssen). Hun er dronning Fjellrose i TV-serien Jul i Blåfjell (1999–).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.