Medlemmer av Mongolias nasjonalforsamling, Den Store Kural, fotografert inne i parlamentssalen, 2014

Mongolia er en republikk med parlamentarisk styresett. Presidenten er statsoverhode. Parlamentet utnevner regjeringen som ledes av statsministeren.

Historisk bakgrunn

Fra 1924 til 1990 var Mongolia et ettpartisystem under Det mongolske folkets revolusjonære parti (MFRP) og het Folkerepublikken Mongolia. Mikhail Gorbatsjovs perestrojka- og glasnost-politikk i Sovjetunionen fikk sterk innflytelse også i Mongolia, og førte til en demokratisk revolusjon i 1990. Revolusjonen førte til innføring av markedsøkonomi og et nytt flerpartisystem ble introdusert.

Parlamentarisme

13.januar 1992 ble en ny grunnlov vedtatt. Den garanterer ytringsfrihet og religionsfrihet for alle, og fordeler makten mellom tre grener: den lovgivende makt (parlamentet), den utøvende makt (presidenten og regjeringen) og den dømmende makt (domstolene).

Den lovgivende makt

Etter den nye grunnloven ble vedtatt droppet man folkerepublikk fra landets navn. Mongolias parlament eller nasjonalforsamling kalles Den Store Khural. Den består av 76 representanter og utgjør det høyeste lovgivende organet. Medlemmene tjener fire år, og er sammensatt av medlemmer som er valgt av et blandet system med proporsjonal representasjon og majoritære systemer. Nasjonalforsamlingen er ansvarlig for å vedta lover, godkjenne budsjett og føre tilsyn med regjeringens aktiviteter. Nasjonalforsamlingen utpeker dessuten regjeringen, som ledes av statsministeren.

Den utøvende makt

Mongolias statsminister er regjeringssjef og har den høyeste utøvende myndighet. Statsministeren utnevnes av presidenten og er ansvarlig for å danne et kabinett, foreslå lovgivning og implementere regjeringens politikk.

Mongolias president er landets statsoverhode og velges ved folkeavstemning for en fireårsperiode. En president i Mongolia kan kun gjenvelges én gang. Presidentens rolle er i stor grad seremoniell, og utøvende makt er mer konsentrert hos statsministeren. Regjeringen blir formelt utpekt av presidenten og må godkjennes av nasjonalforsamlingen.

Den dømmende makt

Rettsvesenet omfatter høyesterett, en domstol i hovedstaden Ulan Bator, 18 aymag-retter (provinsretter) og retter i landdistrikter (sum) og bydistrikter. Landet har også en rekke spesialdomstoler og en egen forfatningsdomstol. Domstolsvesenets integritet skal beskyttes av et allment domstolsråd, hvor blant annet høyesteretts formann, forfatningsdomstolens formann, generalprokuratoren og justisministeren sitter. Rådet nominerer, og Den Store Khural godkjenner, kandidater til høyesterett. Forfatningsdomstolens medlemmer nomineres av presidenten, Den Store Khural og høyesterett. Riksprokuratoren, sjefen for påtalemyndigheten, nomineres av presidenten og godkjennes av Den Store Khural.

Flerpartisystem

Mongolia har et flerpartisystem der ulike politiske partier konkurrerer i valg. De to store partiene har historisk sett vært Det mongolske folkets revolusjonære parti (MFRP) og Det demokratiske partiet (DP). Også andre, mindre partier spiller en rolle i det politiske landskapet.

Lokalt styresett

Mongolia er delt inn i administrative enheter, inkludert aimags (provinser) og soums (distrikter). Administrativt deles Mongolia i 21 provinser, samt hovedstadsområdet. Lokale myndigheter har myndighet over lokale saker, og guvernører og lokale råd er valgt til å styre disse regionene.

Valg i Mongolia

Parlamentsvalg 2020

I 2020 ble det siste parlamentsvalget avholdt i Mongolia. Resultatet var en stor seier for det regjerende Mongolias Folkeparti, som vant 62 av 76 seter. Valgdeltagelsen ble rapportert til å være på 73,65 %. Statsminister Ukhnaagiin Khürelsükh (født 1968), også kalt Khürelsükh Ukhnaa, fikk dermed beholde sin ledelse av regjeringen i en ny fireårsperiode.

Presidentvalg 2021

Under presidentvalget i 2021 ble både landets andre kvinnelige presidentkandidaten Ts. Oyungerel og sittende president Khaltmaagiin Battulga slått av daværende statsminister Ukhnaagiin Khürelsükh fra Mongolias Folkeparti. Han vant presidentvalget med 72 % av stemmene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg