Mongolias flagg og våpen

Mongolias flagg

Artikkelstart

Mongolias flagg har tre like brede vertikale felter i rødt, blått og rødt. Feltet nærmest stangen er belagt med det gylne soyombo-symbolet, som øverst har en flamme, så følger sol og måne, trekant, firkant, yin-yang, firkant og trekant. Frem til 1992 hadde flagget en gyllen femtagget stjerne over soyombo-tegnet, et symbol for sosialismen. Flagget (med stjerne) ble innført 10. juni 1945. Yalta-konferansen besluttet i februar 1945 at Mongolia skulle være selvstendig og uavhengig av Kina. Da trengte landet et flagg som tydelig markerte mongolsk kulturarv, og derfor kom soyombo-symbolet i flaggene fra de første selvstendige årene 1911 – 1940 tilbake.

Stjernen ble fjernet 12. januar 1992 og fargene ble revidert 8. juli 2011. Proporsjonene er 1:2. Flagget ble tegnet av Dodiin Choidog. Det er både nasjonalflagg, handelsflagg og statsflagg.

Soyombo-tegnet tihører en abugida eller et pseudo-alfabet kalt Soyombo-skrift, utviklet av munken Zanabazar i 1686 for å skrive Mongolsk språk: Det kan også brukes til å skrive Tibetansk og Sanskrit. Dette spesialtegnet ble brukt til å markere begynnelsen og slutten på en tekst. Soyombo-tegnet (av sanskrit svayambhu. 'selvlaget') ble et nasjonalsymbol for Mongolia og inngår både i flagget og statsemblemet. Sol, måne, ild er arv fra xiongnu-folket i som holdt til i Mongolia før vår tidsregning, og Taijitu (også kalt yin og yang) er eldgamle symboler i mange Øst-Asiatiske kulturer, også i Mongolia.

Statsemblemet

Mongolias statsemblem
Mongolias statsemblem, innført 12. februar 1992
Av /Wikimedia Commons.

Statens emblem ble innført 12. februar 1992, da en ny grunnlov trådte i kraft. Det består av et blått sirkelfelt omgitt av en bord med evighetssymbolet tumen nasan i gull på blått. Blåfargen symboliserer himmelen. Midt i feltet en gyllen Vindhest med Soyombo-symbolet, som står for landets frihet, suverenitet og ånd. Sol, måne og ild er symboler arvet fra xiongnu-folket, som befolket de steppene i Øst-Asia i det 3. og 2. århundre fvt. Øverst i borden de tre buddhistiske juvelene Chintamani, som ifølge mongolsk folketro oppfyller ønsker. Nederst i feltet en grønn fjellkjede bak hjulet dharmachakra, buddhismens symbol for dharma, troen. Nederst i borden et hvitt seremonielt skjerf, khadag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg