Faktaboks

Monastir
arabisk Al-Munastir
Etymologi
av fransk monastère, ‘kloster’
.
Lisens: fri

Monastir er en havneby som ligger nordøst i Tunisia ved Middelhavskysten. Byen er lokalisert på en halvøy sør for Hammametbukta, er 24 kilometer sørøst for Sousse og 170 kilometer sørøst for hovedstaden Tunis.

Monastir er hovedstad i provinsen (governorate) av samme navn. Byen har 119 379 innbyggere, mens provinsen har et folketall på 607 845 (2022).

Næringsliv og samferdsel

Byens økonomi er stort sett basert på jordbruk, industri (produksjon av tekstiler, salt, såpe, olivenolje), fiske og turisme. Byen er et viktig samferdselsknutepunkt, med gode vei- og transportforbindelser til resten av landet. Flyplassen Monastir Habib Bourguiba International Airport er åtte kilometer vest for bysentrum.

Utdanning

Universitetet i Monastir, som ble etablert i 2004, har 27 500 studenter (2022). I byen er det også flere høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner.

Bybeskrivelse

Ribat El Monastir
Festningen Ribat El Monastir.

Monastir har et historisk sentrum (medina), og byen er kjent for sin klosterfestning Ribat El Monastir fra 796. Dette er en av de eldste og best bevarte muslimske festninger i Nord-Afrika. Festningen har et 20 meter høyt tårn og ligger nær kysten. I det samme området ligger Den store moské fra 900-tallet.

Monastir er fødebyen til Habib Bourguiba (1903–2000), den første presidenten i republikken Tunisia. Nord for medinaen ligger Bourgiba Mausoleum med to minareter og forgylt kuppel. Mausoleet ble oppført i 1963 til ære for Bouguiba, og her ligger den tidligere presidenten begravd sammen med sin familie.

Byen har et islamsk kunstmuseum samt flere mindre moskeer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg