Monastir

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Monastir er en havneby som ligger nordøst i Tunisia ved Middelhavskysten. Byen er lokalisert på en halvøy sør for Hammametbukta og tilhører den tunisiske regionen Sahel. Monastir er 24 kilometer sørøst for Sousse og 170 kilometer sørøst for hovedstaden Tunis.

Faktaboks

Etymologi
av fransk monastère, ‘kloster’
Også kjent som
arabisk Al-Munastir

Monastir har 93 306 innbyggere (2014), mens provinsen har et folketall på 542 100 (2013).

Næringsliv og samferdsel

Byens økonomi er stort sett basert på jordbruk, industri (produksjon av tekstiler, salt, såpe, olivenolje), fiske og turisme. Byen er et viktig samferdselsknutepunkt for regionen, med gode vei- og transportforbindelser til resten av landet. Flyplassen Monastir Habib Bourguiba International Airport er åtte kilometer vest for bysentrum.

Utdanning

Universitetet i Monastir ble etablert i 2004. I byen er det flere høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner.

Bybeskrivelse

Monastir har et historisk sentrum (medina), og byen er kjent for sin klosterfestning Ribat El Monastir fra 796. Dette er en av de eldste og best bevarte muslimske festninger i Nord-Afrika. Festningen har et 20 meter høyt tårn og ligger nær kysten. I det samme området ligger Den store moské fra 900-tallet.

Monastir er fødebyen til Habib ben Ali Bourguiba (1903–2000), den første presidenten i republikken Tunisia. Nord for medinaen ligger Bourgiba Mausoleum med to minareter og forgylt kuppel. Mausoleet ble oppført i 1963 til ære for Bouguiba, og her ligger den tidligere presidenten begravd sammen med sin familie.

Byen har et islamsk kunstmuseum samt flere mindre moskéer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg