Monastir

.
Lisens: fri

Monastir (arabisk: Al-Munastir) er en havneby som ligger nordøst i Tunisia ved Middelhavskysten. Byen er lokalisert på en halvøy sør for Hammametbukta og tilhører den tunisiske regionen Sahel. Monastir er geografisk plassert 24 km sørøst for Sousse og 170 km sørøst for hovedstaden Tunis.

Faktaboks

etymologi:
av fransk monastère, ‘kloster’
også kjent som:
Al-Munastir

Monastir har 93.306 innbyggere (2014), mens provinsen har et folketall på 542.100 (2013). Byens økonomi er stort sett basert på jordbruk, industri (produksjon av tekstiler, salt, såpe, olivenolje), fiske og turisme. Monastir har universitet, samt flere høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner.

Byen er et viktig samferdselsknutepunkt for regionen, med gode vei- og transportforbindelser til resten av landet. I tillegg ligger flyplassen Monastir Habib Bourguiba International Airport 8 km vest for bysentrum.

Bybeskrivelse

Monastir har et historisk sentrum (medina), og byen er kjent for sin klosterfestning Ribat El Monastir fra 796 - en av de eldste og best bevarte muslimske festninger i Nord-Afrika. Festningen har et 20 meter høyt tårn og ligger nær kysten. I det samme området ligger Den store moské fra 900-tallet.

Monastir er fødebyen til Habib ben Ali Bourguiba (1903 - 2000), den første presidenten i republikken Tunisia. Nord for medinaen ligger Bourgiba Mausoleum med to minareter og forgylt kuppel. Mausoleet ble oppført i 1963 til ære for Bouguiba, og her ligger den tidligere presidenten begravd sammen med sin familie.

Byen har ellers et islamsk kunstmuseum samt flere mindre moskéer.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg