Monaco

Monaco med havnen og Monte Carlo midt i bildet. Fjellene i bakgrunnen ligger i Frankrike. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Monaco har 39 180 innbyggere (2021). I perioden fra 2016 til 2021 økte antall innbyggere i Monaco med 4,9 prosent.

Befolkningens sammensetning

Bare 24,5 prosent av landets befolkning er monegaskere. 28,4 prosent av befolkningen er franskmenn, 18,7 prosent er italienere, 7,5 prosent er briter, 2,8 prosent er belgiere, 2,5 prosent er sveitsere og 2,5 prosent er tyskere (2021). Resten er innvandrere fra mer enn 100 nasjoner, herunder amerikanere og russere.

Monaco som skatteparadis

Som skatteparadis er Monaco hjemsted for flere utenlandske rikfolk, og landet er et av verdens rikeste målt i inntekt per innbygger. Inntektsskatt pålegges ikke monegaskerne, men også utenlandske borgere og selskaper nyter godt av gunstige skattebestemmelser.

Data om monegaskere

I henhold til Monacos folketelling fra 2021 er forventet levealder ved fødsel for monegaskere 86,7 år. Gjennomsnittsalderen for monegaskerne er 44,5 år, og nesten 15 prosent er eldre enn 75 år. Fødsels- og dødsratene per 1000 monegaskere er henholdsvis 10,0 og 10,5. Fødselsraten per monegaskisk kvinne er på 2,5 barn (2021).

Urbanisering

Hele landet er urbanisert. Fyrstedømmet utgjør således et sammenhengende byområde på begge sider av den vel beskyttede havnen, og består av flere selvstendige byer: hovedstaden Monaco-Ville, forretningssenteret La Condamine og Monte Carlo.

Religion

Cirka 90 prosent av befolkningen tilhører den romersk-katolske kirke (statskirke). De viktigste øvrige trossamfunn er den anglikanske kirke og den reformerte kirke.

Språk

Fransk er offisielt språk. Det tales også italiensk og monegaskisk, som er et italiensk-provençalsk blandingsspråk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg