Av befolkningen på 32 400 (2005) er bare 16 % monegaskere, resten mest franskmenn og italienere, samt mindre grupper av bl.a. amerikanere, briter og tyskere. Som skatteparadis er Monaco hjemsted for flere utenlandske rikfolk, og landet er et av verdens rikeste målt i inntekt per innbygger. Inntektsskatt pålegges ikke monegaskerne, men også utenlandske borgere og selskaper nyter godt av gunstige skattebestemmelser.

Fyrstedømmet utgjør et sammenhengende byområde på begge sider av den vel beskyttede havnen, og består av flere selvstendige byer: hovedstaden, Monaco-Ville, forretningssenteret La Condamine og Monte Carlo. Hovedstaden ligger på en 60 m høy kalksteinsklippe. Her ligger slottet (et kastell fra 1200-tallet, utvidet på 1500-tallet), katedralen og de oseanografiske og antropologiske museer, det første med et berømt akvarium. På motsatt side av havnen ligger Monte Carlo med sitt berømte spillekasino, sin opera, parker, store luksushoteller, appartementshus og fasjonable villaer som klatrer oppover den bratte fjellsiden.

Ca. 90 % av befolkningen tilhører den katolske kirke (statskirke); de viktigste øvrige trossamfunn er den anglikanske og den reformerte kirke.

Fransk er offisielt språk. Det tales også italiensk og monegaskisk, et italiensk-provençalsk blandingsspråk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.