Moldegaard

Moldegaard, hovedbygningen på begynnelsen av 1900-tallet.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Moldegaard er en eiendom i Bjørnafjorden kommune, ved en vik av Bjørnefjorden omkring tre kilometer nordøst for Osøyro. Eiendommen omfatter rundt 1200 dekar.

Hovedbygningen er oppført i vestlandsk lystgårdstil i 1885 og senere på- og ombygd en rekke ganger, senest i 1997. Parken har et areal på 40 dekar, og inneholder blant annet en variert samling rhododendron.

Moldegaard tilhører i dag familien Mowinckel Reksten. Cateringfirmaet Halloen AS driver restaurant Stallmestergaarden i den tidligere drengestuen. På eiendommen finnes også hestesenteret Stall Moldegaard.

Historie

Moldegaard ble kjøpt i 1883 av kjøpmann Johan Anton Wilhelm Mohr Mowinckel til bruk som sommerbolig. Han oppførte hovedhuset og driftsbygningene og anla parken. Ved Mowinckels død i 1918 overtok hans sønn, skipsreder og senere statsminister Johan Ludwig Mowinckel eiendommen.

Etter statsministerens død i 1943 ble Moldegaard tatt i bruk av den tyske okkupasjonsmaktens organisasjon Lebensborn, som drev barsel- og barnehjem i hovedbygningen under andre verdenskrig. Mange norske barn med tyske fedre («krigsbarn») er født her.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg