Mokhtar Belmokhtar

Faktaboks

Mokhtar Belmokhtar
Født
1. juni 1972, Ghardaïa, Algerie

Artikkelstart

Mokhtar Belmokhtar, også kjent som Khaled Abou El Abass og Laaouar, algerisk terrorist med bakgrunn i al-Qaida. Han tok på seg ansvaret for angrepet og gisseltakingen ved gassanlegget ved In Amenas i Sahara-ørkenen i Algerie i januar 2013, der også norske oljearbeidere ble tatt til fange; fem nordmenn ble drept. Anlegget drives i fellesskap av oljeselskapene BP, Sonatrach og Statoil.

Bakgrunn

Belmokhtar er en kjent jihadist og terrorist, som skal ha reist til Afghanistan som 19-åring i 1991 for å få militær opplæring hos al-Qaida. Han vendte tilbake til Algerie i 1993 og deltok i den pågående borgerkrigen mellom regjeringsstyrkene og den islamistiske grupperingen Groupe islamique armé (GIA). Han sluttet seg så til – og ble en lederfigur i – Le Groupe salafiste pour la prédication et le combat (GSPC) (Salafistgruppen for forkynnelse og kamp), som ble etablert i 1998 etter en splittelse i GIA.

GSPC gikk senere inn i al-Qaidas struktur i Maghreb (Nord-Afrika), kjent som AQIM (fransk: al-Qaïda au Maghreb islamique), og Belmokhtar ledet en av dennes såkalte brigader i ørkenområdet mellom Algerie og Mali, med aktivitet også i Mauritania.

De maskerte brigader

Etter at han var blitt skjøvet ut av AQIM, dannet Belmokhtar sin egen militante organisasjon, Les Signataires par le sang ('Blodets undertegnere'), med en militær avdeling – De maskerte brigader (al-Mulathameen) – bestående av rundt 200-300 medlemmer. Det er denne styrken som antas å ha stått bak angrepet mot gassanlegget i 2013. Angrepet ble opprinnelig knyttet til den fransk-ledede militære aksjonen mot jihadistene i Nord-Mali, Opération Serval. Belmokhtar kunngjorde ved gisselaksjonens slutt at han sto bak den.

Gruppen er knyttet til flere kidnappinger av vestlige borgere, med krav om løsepenger. Belmokhtar har dertil finansiert sin hellige krig (jihad) gjennom smugling, særlig av sigaretter. Belmokhtar ble i etterkant av operasjonen i Algerie meldt drept, men dette ble ikke bekreftet, og i mai 2013 ble det meldt at han var ansvarlig for et terrorangrep i Niger. I september 2013 ble en ny video med Belmokhtar kjent. Det antas at den ble spilt inn i Niger i mai.

Belmokhtar skal ha mistet et øye i kamp og har siden brukt et kunstig. Han har derfor tidvis vært kalt 'den enøyde', samt 'den utakbare'; det siste fordi det til tross for mange forsøk ikke har lykkes algeriske myndigheter å ta ham til fange. Han har også fått tilnavnet 'Mr. Marlboro' på grunn av smuglervirksomheten.

Det er flere ganger meldt at Belmokhtar har blitt drept, blant annet i et amerikansk luftangrep i Libya juni 2015, uten at meldingene er blitt bekreftet.

I november 2015 ble han knyttet til terrorangrepet mot et hotell i Bamako, Mali, der over 20 mennesker ble drept. Han ble i den forbindelse knyttet til en ny jihadist-gruppe; al-Maourabitoun, som skal være knyttet til al-Qaida i Maghreb (AQIM).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg