Mohsin Hamid

Faktaboks

Mohsin Hamid
Født
23. juli 1971, Lahore

Artikkelstart

Mohsin Hamid er en pakistansk forfatter som skriver på engelsk. Hans mest kjente verk er romanen The reluctant fundamentalist (2007, norsk oversettelse: Den motvillige fundamentalist, 2007).

Hamid har studert ved Princeton University og Harvard Law School. Hans første roman, Moth Smoke, kom ut i 2000. Den ble filmatisert i Pakistan og er oversatt til 11 språk.

I 2007 kom romanen The reluctant fundamentalist (norsk oversettelse: Den motvillige fundamentalist, 2007). Denne boken kom på Bookerprisens kortliste, er oversatt til 23 språk og har blitt en internasjonal bestselger. Boken handler om en ung pakistansk mann som blir anklaget for å stå i forbindelse med terrorister. Den er utformet som en monolog, og kan leses som en sarkastisk kommentar til "krigen mot terror"-retorikken og stigmatiseringen av muslimer etter 11/9. I 2013 kom filmen The reluctant fundamentalist, som erbasert på romanen og regissert av Mira Nair.

I 2013 ga Hamid ut sin tredje roman, How to get filthy rich in rising Asia (norsk oversettelse: Slik blir du rik i Asia, 2013). Som tittelen antyder spiller romanen på selvhjelpssjangeren. Hamid har også publisert journalistiske tekster i flere store aviser. Et utvalg av sakprosatekstene han har skrevet fra 2000-2014, er samlet i Discontent and its civilizations (2014).

Han har bodd i både Lahore, London, California og New York.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg