Mohammed Yusuf Dahlan

Faktaboks

Mohammed Yusuf Dahlan
Født
29. september 1961, Khan Younis i Gaza
Av /World Economic Forum.
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

Mohammed Dahlan er en palestinsk politiker fra Gaza. Han representerer Fatah og regnes som en konkurrent til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Han bor i eksil i Abu Dhabi.

Dahlan kommer fra en flyktningfamilie, og familien er opprinnelig fra det som nå er Nitzamin i Israel. Han tok en bachelorgrad i økonomisk administrasjon ved det islamske universitetet i Gaza. I studietiden var han aktiv politisk. I 1981 var han med på å grunnlegge Gaza-avdelingen for Fatahs ungdomsbevegelse. Mellom 1981 og utbruddet av den først intifadaen var han i israelske fengsler elleve ganger for sin politiske virksomhet.

Intifadaen

Under den første intifadaen, fra 1987, var Mohammed Dahlan en sentral leder for Fatahs ungdomsbevegelse, Shabiba. Som et resultat av dette ble han i 1988 deportert til Jordan av Israel. Herfra dro han videre til Tunisia, hvor han ble del av Yasir Arafat sin innerste sirkel.

Da Arafat fikk flytte til Gaza som del av Oslo-avtalen i 1994 var Dahlan en av de som returnerte med ham. Dahlan ble deretter satt i viktige lederposisjoner av Arafat. Han ble blant annet leder for Gaza-avdelingen i Fatah.

De palestinske selvstyremyndighetene

Mellom 1994 og 2000 var han sjef for sikkerhetstjenesten til de palestinske selvstyremyndighetene i Gaza. I den sammenhengen fikk han ansvar for å bygge opp de palestinske politistyrkene. For å utføre den oppgaven fikk han hjelp av blant annet CIA. Styrken telte opptil 20 000 mann, og ledelsen over disse gjorde at Dahlan hadde enorm makt. Dette, samt at han ervervet seg store rikdommer gjennom dette arbeidet, gjorde ham beryktet.

Under Dahlans ledelse slo de palestinske politistyrkene blant annet hardt ned på Hamas, og ble anklaget for utstrakt bruk av tortur, og massiv korrupsjon. Hans makt i Gaza ble regnet for å være så stor at området av flere ble referert til som «Dahlanistan».

Ved flere av forhandlingsrundene mellom Israel og palestinerne på slutten av 1990-tallet og starten av 2000-tallet var Dahlan en av representantene for PLO. Periodevis samarbeidet Dahlan tett både med Israel og USA. Mellom 2001 og 2003 var Dahlan tilsidesatt grunnet politiske uenigheter med Yasir Arafat.

I 2003 ble Dahlan hentet inn igjen i varmen ved at han fikk ansvar for å bygge opp det palestinske innenriksdepartementet av Mahmoud Abbas for å kunne slå ned på palestinske militante grupperinger.

Ved det palestinske parlamentsvalget i 2006 fikk Dahlan en plass i parlamentet for distriktet Khan Younis i Gaza. I februar 2007 var Dahlan delaktig i å forhandle frem Mekka-avtalen som ledet til den palestinske samlingsregjeringen. Da denne kollapset etter kort tid, og Hamas drev Fatah ut av Gaza, kunne heller ikke Dahlan returnere. Han etablerte seg da på Vestbredden.

Etter Gaza

Siden 2007 har Dahlan forsøkt å reposisjonere seg som en viktig politisk figur i Fatah og PLO. I 2009 ble han valgt inn i sentralkomiteen til Fatah. Dette valget var høyst kontroversielt.

I juni 2011 ble han utvist fra partiet av Mahmoud Abbas. I 2014 ble det startet en korrupsjonssak mot ham in absentia. Han bor i eksil i Abu Dhabi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg