Mohammed Abdul Rahman al-Mawli

Faktaboks

Mohammed Abdul Rahman al-Mawli

Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi

født:
1976, Tal Afar, Irak

Mohammed Abdul Rahman al-Mawli er den nåværende lederen av terrororganisasjonen Den islamske stat (IS). Navnet som har blitt brukt om al-Mawli i gruppas propaganda er kallenavnet Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi. Al-Mawli tok over ledelsen av gruppa kort tid etter at gruppas første leder Abu Bakr al-Baghdadi ble drept i et amerikansk attentat i oktober 2019.

Bakgrunn

Al-Mawli er fra Tel Afar, en turkmensk by i Nordvest-Irak kjent for å være en viktig rekrutteringsbase for IS. Som turkmener er han en av få ikke-arabere med viktige lederposisjoner i IS. I likhet med Baghdadi er han en veteran i organisasjonen og har hatt ledende posisjoner fra al-Qaida i Irak som senere utviklet seg til IS. Al-Mawli studerte sharialov ved Universitetet i Mosul og tjenestegjorde senere i Saddam Husseins hær.

Al-Qaida

Han ble radikalisert etter den amerikanske invasjonen av i Irak i 2003 og skal på et tidspunkt ha fungert som sharia-jurist i al-Qaida. I likhet med et flertall av fremtidige ledende IS-medlemmer satt han i det amerikanske fengselet Camp Bucca, anklaget for å være tilknyttet al-Qaida. I Camp Bucca møtte han Baghdadi som han knyttet nære bånd til.

Ideologi

Al-Mawli har blitt beskrevet som en ideologisk fundamentalist, opptatt av å eliminere all motstand mot Baghdadi og organisasjonens ideologi. Han skal ha vært den som utarbeidet den religiøse begrunnelsen for IS' omfattende sexslaveri av jezidier, betegnet som folkemord av FN. Han var trolig basert i Mosul i 2014 da IS tok over millionbyen og gjorde den til sitt hovedsete.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg