Mohammed 6

Faktaboks

Mohammed 6
Mohammed VI, Sidi Mohammed Ibn al-Hassan ben Mohammed
Født
21. august 1963
Fødested
Rabat

Mohammed 6, konge av Marokko; eldste sønn av kong Hassan 2, som han etterfulgte ved dennes død 23. juli 1999; kronet 30. juli. Mohammed 6 er den 23. konge i det marokkanske Alawitt- (Alouite-) dynastiet.

Kong Mohammed er utdannet ved universiteter i Marokko og Frankrike. Han startet koranstudier som fireåring ved det kongelige palass i Rabat og avsluttet sin videregående utdanning ved Collège royal i Rabat i 1981, før han begynte å studere juss ved Mohammed V–Agdal-universitetet, et studium han avsluttet i 1985. Han studerte deretter statsvitenskap og offentlig rett, og tok sin PhD i juss fra Nice Sophia Antipolis-universitetet i Frankrike i 1993, med en oppgave om samarbeidet mellom EF og Maghreb-unionen. Kongen ble generalmajor i 1994 og ble samtidig det marokkanske forsvarets øverstkommanderende.

Den marokkanske monark har betydelig makt, og ved sin tiltredelse i 1999 kunngjorde kong Mohammed at han ville bidra til å reformere og liberalisere samfunnet. Blant annet har han gjort seg til talsperson for kamp mot fattigdom og for å fremme menneskerettigheter. Han opprettet Instance Equité et Réconciliation ("sannhetskommisjon") for å ettergå brudd på menneskerettighetene under sin fars tid på tronen. En av kongens reformer, Mudawa, er en lov fra 2004 som gir kvinner økt innflytelse. Kongen fremmet i 2011 forslag til en ny grunnlov, som så ble vedtatt i en folkeavstemning. Den innebærer blant annet at kongen må utpeke en statsminister fra det største partiet i parlamentet. Grunnloven falt i tid sammen med Den arabiske våren i 2011, som også gjorde seg gjeldende med demonstrasjoner i Marokko. Flere av reformene har møtt motstand i konservative og islamistiske kretser.

Kongefamilien – og kongen – står i spissen for en rekke næringsforetak innen flere sektorer, inklusive industri, jordbruk og tjenesteyting, og det regnes med at kongefamilien har en av verdens største formuer.

Mohammed 6 er Marokkos tredje konge siden selvstendigheten. I 2002 giftet han seg med dataingeniøren Salma Bennani, og deres førstefødte sønn, Moulay Hassan, er landets kronprins. Marokkos kongefamilie sporer sine røtter helt tilbake til profeten Muhammed og til en liten oase, Yanboo al-Nakhil på Den arabiske halvøys rødehavskyst. Familien slo seg ned i Sijilmasa i det sørlige Marokko på midten av 1400-tallet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg