Mohammad Boudiaf, algerisk politiker; Algeries president i en kort periode i 1992. Boudiaf var en grunnleggerne av frigjøringsfronten Front de libération nationale (FNL), som ledet kampen fram til Algeries selvstendighet i 1962.

Boudiaf fikk liten utdanning, og kjempet med den franske armé under andre verdenskrig, hvoretter han engasjerte seg i den framvoksende nasjonalistbevegelsen. Han sluttet seg til Parti du peuple algérien (PPA), og organisasjoner som fulgte dette – inklusive den paramilitære Organisation spéciale (OS), som startet den væpnede motstandskampen; forløperen til FLN. For sin deltakelse i dette arbeidet ble han dømt til ti års fengsel in absentia, men ble aldri tatt.

Da krigen i Algerie startet var Boudiaf en av FLNs øverste ledere i eksil. I 1956 ble han tatt til fange av fransk etterretning, sammen med blant andre Ahmed Ben Bella, Algeries første valgte president, og satt i likhet med denne fengslet til 1962. Løslatt som følge av fredsforhandlingene mellom FLN og Frankrike, men fikk ingen ledende stilling i den nye staten. Han etablerte en illegal opposisjon, og reiste frivillig i eksil i 1964, til Marokko.

Etter de militæres inngripen, og avsettelsen av Chadli Benjedid som president i januar 1992, ble han hjemkalt til Algerie for å lede det nasjonale råd som ble nedsatt for å styre landet – under militær kontroll. Han ble så drept i et attentat i juni samme år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.