Faktaboks

Mohamed Bouazizi
Født
29. mars 1984, Sidi Bouzid, Tunisia
Død
4. januar 2011, Ben Arous, Tunisia

Bilde av mennesker samlet for å demonstrere rundt et portrett av Mohamed Bouazizi, som utløste opprøret i Tunisia, i Sidi Bouzid 20. januar 2011. AFP PHOTO / Fred Dufour

/NTB.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mohamed Bouazizi var en tunisisk gateselger berømt for å ha satt fyr på seg selv i byen Sidi Bouzid i Tunisia 17. desember 2010. Denne handlingen utløste opprøret i Tunisia 2010–2011, som førte til det autokratiske tunisiske regimets fall og videre til Den arabiske våren i en rekke arabiske land.

Bouazizi solgte frukt og grønnsaker fra en vogn i byen Sidi Bouzid, sentralt i Tunisia, for å forsørge familien. Etter at vekten hans ble beslaglagt av en politikvinne og vognen med varene skjøvet til side, skal han ha forsøkt å få den tilbake ved å betale 10 dinarer. Tjenestekvinnen skal ha nektet dette, og Bouazizis familie har hevdet at hun skal ha fornedret ham med å slå og spytte. Dette er avvist av kvinnens familie.

Hendelsen førte til at Bouazizi klaget til de lokale myndigheter, men ble avvist, hvorpå han helte væske over seg og tente på. Han overlevde med store brannskader, og døde vel to uker senere på sykehus, 4. januar 2011. I mellomtiden hadde hendelsen ført til først lokale, deretter nasjonale, demonstrasjoner mot det tunisiske regimet, i det som ble kjent som Sjasminrevolusjonen. Tunisias president Zine el-Abidine Ben Ali besøkte Bouazizi på sykehuset før han døde, i et forsøk på å dempe opprøret. Familien trakk senere anklagene mot polititjenestekvinnen, og saken ble henlagt.

Bouazizi er hyllet som en martyr, og en del – i flere land – fulgte hans eksempel med å sette fyr på seg selv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg