Mohamed Bouazizi, tunisisk gateselger, kjent som mannen som utløste opprøret i Tunisia og Den arabiske våren, 2010-11, etter å ha tent på seg selv, 17. desember 2010.

Bouazizi solgte frukt og grønnsaker fra en vogn i byen Sidi Bouzid, sentralt i Tunisia, for å forsørge familien. Etter at vekten hans ble beslaglagt av en politikvinne, og vognen med varene skjøvet til side, skal han ha forsøkt å få den tilbake ved å betale 10 dinarer. Tjenestekvinnen skal ha nektet dette, og Bouazizis familie har hevdet at hun skal ha fornedret ham med å slå og spytte. Dette er avvist av kvinnens familie.

Hendelsen førte til at Bouazizi klaget til de lokale myndigheter, men ble avvist, hvorpå han helte væske over seg, og tente på. Han overlevde med store brannskader, og døde vel to uker senere på sykehus, 4. januar 2011. I mellomtiden hadde hendelsen ført til først lokale, så nasjonale, demonstrasjoner mot det tunisiske regimet - i hva som ble kjent som Sjasmin-revolusjonen. Tunisias president Zine el-Abidine Ben Ali besøkte Bouazizi på sykehuset før han døde, i et forsøk på å dempe opprøret. Familien trakk senere anklagene mot polititjenestekvinnen, og saken ble henlagt.

Bouazizi er hyllet som en martyr, og en del – i flere land – fulgte hans eksempel med å sette fyr på seg selv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.