Mohamed Abdullahi Mohamed

Faktaboks

Mohamed Abdullahi Mohamed
Født
11. mars 1962, Mogadishu
Somalias president, Mohamed Abdullahi Mohamed, under opptellingen ved parlamentets presidentvalgt i 2017.
Av .

Artikkelstart

Mohamed Abdullahi Mohamed, amerikansk-somalisk byråkrat og politiker, som siden 16. februar 2017 er president i Somalia. Fra 2010 til 2011 var han landets statsminister. Mohamed er født og oppvokst i Somalia, men fra 1985 bodde, studeret og arbeidet han i USA, og har både somalisk og amerikansk statsborgerskap. Han er en av grunnleggene og leder av det politiske partiet Tayo.

Bakgrunn

Mohamed Abullahi Mohamed er født i hovedstaden Mogadishu, der han også fikk sin første skolegang. Han tilhører hawiye-klanen, som er en av landets innflytelsesrike. Som barn fikk han kallenavnet «Farmaajo», som er en somaliskspråklig tilpasning etter det italienske orden for ost (formaggio); en arv etter tiden da den sørlige delen av Somalia var italiensk koloni.

Etter å ha blitt ansatt i utenriksdepartementet arbeidet han som førstesekretær ved Somalias ambassade i Washington, fra 1985 til 1988. Han ble værende i USA, og i 1993 tok han en bachelorgrad i historie fra universitetet i Buffalo, New York. Deretter hadde han som offentlig tjenestemann flere administrative stillinger på flere nivåer. Etter tiden som statsminister vendte han tilbake til USA, hvor han både arbeidet i offentlig administrasjon og fortsatte studiene, med en mastergrad i statsvitenskap. Hans oppgave omhandlet USAs stategiske interesser i Somalia. Her identifiserte han det han betegnet som islamske ekstremister som et vesentlig hinder for stabilitet i Somalia.

Mohamed engasjerte seg i frivillig arbeid i lokalmiljøet, særlig blant innvandrere og muslimer, men også i støtte til amerikanske lokalpolitikere. Han registrerte seg som republikansk velger.

Politisk karriere

Mohamed hadde ingen erfaring fra somalisk politikk da han i 2010 ble utpekt til landets statsminister. Han hadde derimot bygd seg et nettverk i det somaliske eksilmiljøet, særlig i USA. Senere utvidet han dette til flere land, og forut for valget som president oppsøkte han somaliske miljøer i flere land, deriblant Norge, for å hente støtte til sitt kandidatur.

1. november 2010 ble Mohamed innsatt som statsminsiter, etter å ha blitt utnevnt av presidenten og godkjent av parlamentet.

En konflikt mellom presidenten og parlamentets leder ble i august 2011 løst gjennom en avtale inngått i Kampala, Uganda. Ett av punktene var et skifte av statsminister og regjering, en beslutning som ble møtte med demonstrasjoner i flere byer. Mohamed gikk av som statsminister 19. juni 2011, og vendte tilbake til USA.

Mohamed stilte som én av et femtitalls kandidater ved valget på ny president høsten 2012. Presidenten velges av parlamentet, og Mohamed kom ikke til andre og avgjørende runde. Fem år senere gikk han derimot seirende ut av presidentvalget, og ble innsatt 8. februar 2017.

Politiske prioriteringer

Mohamed Abullahi Mohamed har markert seg, både som statsminister og president, som en forkjemper for somalisk enhet og med kamp mot korrupsjon. Som statsminister innførte han flere forordninger for å komme korrupsjonen til livs, blant annet at regjeringsmedlemmer skulle oppgi sine eiendeler og undertegne en erklæring om etisk oppførsel (code of coduct). Han reduserte også størrelsen på regjeringen, og trakk inn flere medlemmer fra somaliske eksilmiljøer.

Han har også prioritert kampen mot islamistiske ekstremister, først og fremst terroristorganisasjonen al-Shabaab.

I 2017 valgte Mohamed norsk-somalieren Hassan Ali Khaire til statsminister i Somalia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg