Faktaboks

Mogens Heinessøn
Født
1545
Død
18. januar 1589, København
Virke
Sjøfarer, kjøpmann og fribytter
Familie

Foreldre: Presten Heine (etter sagnet med tilnavnet Havreki) og hustru Gyrid; deres fødsels- og dødsår er ikke kjent.

Gift 1582 med Sofie Gyntersberg (død tidligst 1607), datter av Axel Henrikssøn Gyntersberg (død 1588) og Kirstine Trondsdatter Benkestokk (død 1572).

Mogens Heinessøn var en norsk-færøysk sjømann og handelsmann. Han var født på Færøyene av norske foreldre, og var senere bosatt i Bergen.

I 1579 fikk han enerett til handelen på Færøyene. Ifølge den rike sagnkretsen på øygruppen skal han ha utført dristige og eventyrlige bedrifter under sine stadige kamper med nederlendere og kapere. I 1581 gjorde han et forgjeves forsøk på å nå Grønland.

Senere ble han innblandet i en skandalesak da han hadde et forhold til sin kones søster. Han måtte flykte til Nederland og fikk kaperbrev, og drev deretter som sjørøver.

I 1587 dro Heinessøn til Danmark, men ble der fengslet, dømt til døden for kaperi og henrettet. Rentemester Christoffer Valkendorfs personlige hat mot ham er antatt å ha vært det utslagsgivende for denne dommen. Året etter ble dommen erklært ugyldig, noe som førte til Valkendorfs fall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg