Modumdrakt

Modumdrakt
/Utlånt fra Margrete Sognelien.
Modumdrakt
/Utlånt fra Margrete Sognelien.

Artikkelstart

Modumdraktene ble utformet av Margrete Sognelien i 1991, og er frie komposisjoner uten rot i lokal draktskikk. Fasongen er inspirert av andre bunader, mens broderiet knytter dem til Modum.

Draktdeler, kvinne

Livkjole

Denne lages i blått eller offwhite ullstoff. Broderiet er naturalistiske blomster i en bord på stakken, og dessuten som enkeltmotiver foran og bak på livet. Blomstene er fagerklokke, vannlilje, smørbukk, natt og dag, mogop og nyperose.

Belte

Beltet er i samme stoff som livkjolen, med ei metallspenne til lukking foran. På beltet er det brodert et mønster som forestiller de tre elvene som også er i kommunevåpenet for Modum. Beltespenna har utgangspunkt i en gammel nøstekrok og er utformet av Ragnhild Kristoffersen.

Skjorte

Det brukes hvit skjorte med ståkrage til den blå bunaden, og offwhite til den offwhite utgaven.

Lomme

Lomma er i samme stoff som livkjolen, og har brodert mogop foran. Lommelåsen er i sølvplett.

Hodeplagg

Det er lagd et hårband med samme broderi som beltet.

Ytterplagg

Det er lagd kep til bunaden, i samme stoff som livkjolen. Den har nyperose-motivet brodert på.

Metall

Det er utarbeidet eget sølv til bunaden, etter ei sølje fra 1875 som var lagd av sølvsmeden Morten Leonard Jakobsen Holch, som bodde på Modum. Sølvet består av ei mellomstor og ei stor sølje som festes i skjortebrystet. Videre brukes det mansjettknapper, og det er også utformet ørepynt i samme stil som søljene. Beltespenna er også i sølv, mens lommelåsen er i sølvplett. Kepspenna er lik beltespenna, men mindre. Det brukes forgylt sølv til den offwhite utgaven.

Draktdeler, mann

Trøye

Trøya lages i offwhite ullstoff. Den er hoftesid og uten knepping. På ståkragen er det brodert samme elvemotiv som på kvinnebunadens belte. Nederst på forstykkene er det brodert mogop. Trøya har spensel i ryggen.

Vest

Vesten er i blått ullstoff og har ståkrage og nedbrettede slag. Den er dobbeltspent og har to lommer foran. Lommene og kragen er kantet med hvitt, og på slagene er det brodert stemorsblomster.

Bukse

Bunadbuksa er ei klaffebukse i samme stoff som vesten. Den går til kneet, der den lukkes med sølvknapper og spenne. På forstykkene er det brodert nyperoser.

Skjorte

Det brukes ei hvit skjorte til bunaden.

Strømper og band

Det hører naturhvite, strikkede strømper med flettemønster til bunaden. De holdes oppe av vevde strømpeband i blått og hvitt.

Metall

I skjorta brukes en dobbel halsknapp med heng samt mansjettknapper. Videre er alle knappene på vesten og buksa i sølv. Det er også utarbeidet en egen kniv til drakta av Hans Wold. Han har tatt utgangspunkt i gamle kniver fra Modum og Sigdal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg