Mobb Deep

Mobb Deep var en afroamerikansk hiphopduo fra Queensbridge Houses i bydelen Queens i New York som besto av rapperen Prodigy (egentlig Albert Johnson) og rapperen og produsenten Havoc (egentlig Kejuan Muchita). Rapperen Prodigy døde i 2017 etter komplikasjoner fra den medfødte blodsykdommen sigdcelleanemi. Han ble 42 år gammel.

Historie

De to artistene møttes som elever på High School of Art and Design på Manhattan. De dannet først gruppen Poetical Prophets, før de i 1993 skiftet navn til Mobb Deep og debuterte med albumet Juvenile Hell. To år senere slo de igjennom med albumet The Infamous, som blant annet inkluderte deres mest kjente låt «Shook Ones (Part II)». I perioden mellom 1996 og 2014 ga de ut ytterligere seks album, hvorav Murda Muzik fra 1999 var deres største kommersielle suksess. De har også utgitt fem soloalbum hver.

Musikalsk stil og innflytelse

Mobb Deep var med på å revitalisere New Yorks rapscene på midten av 1990-tallet, da de sammen med grupper og artister som Wu-Tang Clan, Nas og M.O.P. slo igjennom med harde tekster og produksjoner fulle av komprimerte trommer og loops. Havocs lydbilde og Prodigys kompromissløse og nakne betraktninger om livets skyggesider har formet New Yorks egne rapscene, men det har også vært en inspirasjonskilde for gangster- og gaterappere over hele verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg