Moaz al-Khatib, syrisk religiøs leder og opposisjonspolitiker, valgt til leder av koalisjonen som 11. november 2012 ble etablert for å samle de ulike gruppene som deltar i opprøret mot Baath-regimet og president Bashar al-Assad: Syrian National Coalition for Opposition and Revolutionary Forces (SNCORF). al-Khatib trakk seg fra stillingen i mars 2013, men fungerte ut mai, da han presenterte en plan for løsning av borgerkrigen i Syria som innbefattet at president al-Assad skulle få fritt leide ut av landet.

al-Khatib er en moderat, reformistisk sunni og religiøs leder som tidlig sluttet seg til opprøret da det brøt ut våren 2011, og som gjentatte ganger ble arrestert for sin deltakelse - før han i juli 2012 flyktet til Kairo, Egypt. Han tilhører ingen av de organiserte opposisjonsgruppene, men har uttalt at han tilhører 'den humanitære' opposisjonen mot al-Assad, og har oppfordret til å stå sammen som syrere, og arbeider mot splittelse etter religiøse skillelinjer. Valget av al-Khatib er vurdert som et trekk for å skape samling - og som et mottrekk mot den framveksten av islamisme i opprøret.

Sheikh al-Khatib tilhører en framtredende Damaskus-familie, og har - som sin far - vært imam ved den gamle Umayyad-moskeen i Syrias hovedstad.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.