Moaz al-Khatib, syrisk religiøs leder og opposisjonspolitiker, valgt til leder av koalisjonen som 11. november 2012 ble etablert for å samle de ulike gruppene som deltar i opprøret mot Baath-regimet og president Bashar al-Assad: Syrian National Coalition for Opposition and Revolutionary Forces (SNCORF). al-Khatib trakk seg fra stillingen i mars 2013, men fungerte ut mai, da han presenterte en plan for løsning av borgerkrigen i Syria som innbefattet at president al-Assad skulle få fritt leide ut av landet.

al-Khatib er en moderat, reformistisk sunni og religiøs leder som tidlig sluttet seg til opprøret da det brøt ut våren 2011, og som gjentatte ganger ble arrestert for sin deltakelse - før han i juli 2012 flyktet til Kairo, Egypt. Han tilhører ingen av de organiserte opposisjonsgruppene, men har uttalt at han tilhører 'den humanitære' opposisjonen mot al-Assad, og har oppfordret til å stå sammen som syrere, og arbeider mot splittelse etter religiøse skillelinjer. Valget av al-Khatib er vurdert som et trekk for å skape samling - og som et mottrekk mot den framveksten av islamisme i opprøret.

Sheikh al-Khatib tilhører en framtredende Damaskus-familie, og har - som sin far - vært imam ved den gamle Umayyad-moskeen i Syrias hovedstad.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.