Mistral

Artikkelstart

Mistral, fransk amfibieangreps- og hovedkvarterskip (bâtiments de projection et de commandement).

Mistral-klassen

Mistral-klassen er de største krigsskipene i den franske marinen utenom hangarskipet Charles de Gaulle, og består i tillegg til Mistral (sjøsatt 2004) av Tonnerre (sjøsatt 2005) og Dixmude (sjøsatt 2010). To Mistral-klasse amfibiekrigskip ble og bygget for Russland, men ble holdt tilbake av franske myndigheter på grunn av konflikten i Ukraina. Disse ble solgt til Egypt høsten 2015, hvor de har fått navnene Gamal Abdel Nasser og Anwar Sadat, og har vært i bruk siden 2016.

Skipene kjennetegnes av et høyt og bredt bokslignende skrog, som gir skipet stort indre volum, og av et flydekk som går hele skrogets lengde og kan operere seks helikoptre samtidig. Mistral-klassen er ikke utstyrt med rampe for STOVL-fly, og flydekket er for kort til å kunne operere disse effektivt.

Mistral

Mistral, fotografert i 2012.
.
Lisens: fri

Mistral ble sjøsatt 6. oktober 2004. Det ble formelt satt i aktiv tjeneste 15. desember 2006, men var allerede brukt til å evakuere franske statsborgere ut av Libanon i juli og august samme år. Mistral er det første større krigsskip i den franske marinen med elektrisk drift, og er utstyrt med dieselgeneratorer med en ytelse på opptil 20 MW, som driver baugthrustere og to 7 MW Rolls-Royce Mermaid azimuth-thrustere. Det har kapasitet for 16 helikoptre, opptil 900 tropper, og enten 2 LCAC eller fire LCU landgangsfartøyer.

  • Deplasement: 21 500 tonn (standard deplasement 16 500 tonn)
  • Lengde: 209,86 m
  • Rekkevidde: 11 000 nautiske mil ved 15 knop

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg