Mistral, fransk amfibieangreps- og hovedkvarterskip (bâtiments de projection et de commandement).

Mistral-klassen er de største krigsskipene i den franske marinen utenom hangarskipet Charles de Gaulle, og består i tillegg til Mistral (sjøsatt 2004) av Tonnerre (2005) og Dixmude (2010). To Mistral-klasse amfibiekrigskip ble og bygget for Russland, men ble holdt tilbake av franske myndigheter på grunn av konflikten i Ukraina, og deretter solgt til Egypt (høsten 2015).

Skipene kjennetegnes av et høyt og bredt bokslignende skrog, som gir skipet stort indre volum, og av et flydekk som går hele skrogets lengde og kan operere seks helikoptre samtidig. Mistral-klassen er ikke utstyrt med rampe for STOVL-fly, og flydekket er for kort til å kunne operere disse effektivt.

Mistral ble sjøsatt 6. oktober 2004, formelt satt i aktiv tjeneste 15. desember 2006, men var allerede brukt til å evakuere franske statsborgere ut av Libanon i juli og august samme år. Mistral er det første større krigsskip i den franske marinen med elektrisk drift, og er utstyrt med dieselgeneratorer med en ytelse på opptil 20 MW, som driver baugthrustere og to 7 MW Rolls-Royce Mermaid azimuth-thrustere.

Deplasement 21 500 tonn (standard deplasement 16 500 tonn), lengde 209,86 m, rekkevidde 11 000 nautiske mil ved 15 knop. Kapasitet for 16 helikoptre, opptil 900 tropper, og enten 2 LCAC eller fire LCU landgangsfartøyer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.