MONUSCO er FNs fredsstyrke i DR Kongo, etablert i 2010 til erstatning for MONUC. Etter krav fra regjeringen i DR Kongo vedtok FNs sikkerhetsråd i desember 2023 å trekke styrken ut i løpet av 2024.

Faktaboks

Også kjent som

Mission de l'Organisation des Nations Unies pour la stabilisation en République démocratique du Congo

MONUSCO har vært satt inn for å beskytte sivile mot overgrep fra militsgrupper i den østlige delen av DR Kongo, men har ikke lykkes i å beskytte sivilbefolkningen. Operasjonen har vært regnet som et av FNs mest krevende. FN-operasjonen kunne ikke fortsette uten anmodning og godkjenning fra vertslandets myndigheter. Den samme situasjon oppsto i 2023 i Mali, der regjeringen ba FN om å trekke ut MINUSMA-styrken.

Oppdrag

Styrkens hovedoppdrag er å bidra til stabilisering av situasjonen i det konfliktfylte landet, med hovedvekt på den østlige delen, særlig de to Kivu-provinsene og Orientale-provinsen. Til oppdraget hører også å bidra til sikkerhetssektorreform, og å styrke Kongos egne institusjoner og kapasiteter, vesentlig innen forsvar, politi og justisvesen.

MONUSCO har i hovedsak overtatt oppdragene til forgjengeren MONUC, med særlig vekt på å beskytte sivile, ikke minst med tanke på seksualisert vold mot kvinner, samt generell støtte til myndighetene i disses fredsbestrebelser.

Styrke

MONUSCO er en flerdimensjonal fredsstøtteoperasjon, hvor den militære styrken ledes av en øverstkommanderende med hovedkvarter i Kinshasa. Den autoriserte styrken er på vel 22 000 personer, hvorav vel 13 000 militære. Politielementer inngår også. Norge deltok i 2010–2013 med rådgivere innen sikkerhetssektorreform ved hovedkvarteret.

MONUSCO er vesentlig utgruppert i Øst-Kongo, og opererer sammen med Kongos regjeringsstyrker. I øvrige deler av landet er det sivile komponenter som løser oppdrag, særlig knyttet til menneskerettighetsaspekter.

Avvikling

FNs sikkerhetsråd vedtok en siste forlengelse av MONUSCOs mandat gjennom resolusjon nr. 2717 (2023), i desember 2023. Den fastsatte en gradvis uttrekking av styrken i løpet av 2024, og samtidig overdra ansvaret til kongolesiske myndigheter.

Det var DR Kongos regjering som ba FN om å trekke ut styrken, som ikke hadde lykkes i å beskytte sivile fra angrep utført av væpnede grupper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg