Missingskjæra

Rombeporfyrkonglomerat (rødbrun og knudrete bergart) og gul lav.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Missingskjæra.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Missinghavna.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Nødlykt for skipbrudne.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Overettmerker angir farled inn fra øst.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Missingskjæra, øygruppe i Oslofjorden i Fredrikstad Kommune, Østfold, vest for Slevik. Missingene består av Nordre Missingen, Søndre Missingen med Ovnskjær og noen mindre holmer og skjær i sørøst, Missingskjæra (Storeskjær, Rundeskjær og Lave Skjæret) i sørøst og grunnen Tyta lengst i sør. Største øy er Søndre Missingen med 0,13 km2.

Faktaboks

Uttale
missingæne
Også kjent som

missingene

Berggrunnen på øyene består av rombeporfyrkonglomerat, en breksje av den sjeldne permiske eruptive bergarten rombeporfyr som trengte inn i sprekker som oppsto i jordskorpen da Oslofeltet sank inn. Grunnet mange jordskjelv i yttergrensen for den forkastningssonen som dannet seg langs Oslofjordens østbredd, ble rombeporfyren knust opp før den raste ned i forkastningen. Her har den i ettertid kittet seg sammen til et konglomerat. Fjelloverflaten er rødbrun og knudrete og over store deler dekket av gul lav. Missingene hører til en kjede av øyer med samme bergrunn og geologiske historie: Sletterøyene (Råde), Rauer (Fredrikstad) og Søsterøyene (Fredrikstad).

Søndre Missingen og Ovnskjær danner sammen med andre omkringliggende småskjær en flott naturhavn (Missingshavna) som er godt egnet til båtturisme og nødhavn. Innseiling fra øst etter overettmerker som angir trygg farled. Havnen er skjermet for alle vindretninger med unntak av vind rett fra øst (sjeldent). På Søndre Missingen er det satt opp en nødlykt for skipbrudne.

Opphavet til navnet er usikkert, men kan være knyttet til de store forekomstene av messinglav som gir øyene et gyllent skjær.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg