Mirella Freni

Faktaboks

Mirella Freni

Født Mirella Fregni

Uttale
frˈeni
Født
27. februar 1935, Modena, Italia
Død
9. februar 2020, Modena, Italia
Mirella Freni var en av de største lyriske sopranene i siste halvdel av 1900-tallet.
Mirella Freni, 1970
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Mirella Freni var en italiensk sanger, kjent som en ledende lyrisk sopran, med verden som virkefelt.

Hun vokste opp sammen med Luciano Pavarotti i Modena, der deres mødre var kolleger på en sigarettfabrikk. Barna hadde samme amme, og Freni pleide å spøke med hvem av dem som åpenbart hadde forsynt seg mest.

Begge dro til Mantua for å studere hos samme lærer, Ettore Campo Galliani. 20 år gammel debuterte Mirella Fregni, som hun da het, som Michaëla i Carmen (Bizet) i hjembyen, og oppnådde stor suksess. Hun tok nå kunstnernavnet Freni.

Hennes internasjonale gjennombrudd, som Zerlina i Don Giovanni (Mozart), kom i 1960 ved Glyndebourne Festival, hvoretter hun ble invitert til store scener som Royal Opera House i London, Metropolitan i New York, La Scala i Milano og til Salzburg-festspillene. Hun var forsiktig med egen stemme; hun tok bare roller hun selv mente hun kunne beherske, og hadde derfor et begrenset antall roller på repertoaret. Blant hennes mest kjente var Marguerite i Faust (Gounod), tittelrollen i Aïda (Verdi) og fremfor alt Mimì i La Bohème (Puccini).

I tillegg til et stort antall plateinnspillinger, medvirket Mirella Freni i flere operafilmer som Zeffirellis innspilling av La bohème med Karajan som dirigent i 1965, Viscontis svart/hvitt innspilling av La traviata (Verdi) i 1967, samt en TV-produksjon i 1975 av Madama Butterfly (Puccini) med Plácido Domingo som Pinkerton.

Hun var gift med bassangeren Nicolai Ghiaurov, som hun blant annet sang inn Verdis Requiem sammen med under Herbert von Karajans ledelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg