Mirage 5

Mirage 5 fra det belgiske flyvåpen.

av . fri

Dassault Mirage 5, fransk enmotors jagerbomber direkte utviklet fra Mirage III.

Mirage 5 fløy første gang 19. mai 1967, operativt først i det franske flyvåpenet i 1972. Mirage 5 ble utviklet på forespørsel fra Israel, som ønsket en enklere variant av Mirage III, og benytter samme skrog, vinger og motor som denne. Forskjellen var i utgangspunktet at Mirage 5 hadde en noe lengre og smalere nese, en del av avionikken ble fjernet og den ledige plassen ble brukt til ekstra drivstofftanker.

Israel hadde betalt for 52 fly, men etter seksdagerskrigen innførte franske myndigheter en våpenembargo mot Israel og flyene ble stående til Israel fikk refundert kjøpesummen og Frankrike kjøpte flyene for det franske flyvåpenet. Israel bygde selv en ulisensiert kopi av Mirage 5 under navnet Nesher. Det israelske jagerflyet Kfir er igjen basert på Nesher.

Mirage 5 ble tilbudt for eksport, skreddersydd etter brukerens behov (noe som førte til at enkelte varianter i praksis var nesten identiske med Mirage III), og solgt til Abu Dhabi, Belgia, Colombia, Egypt, Gabon, Libya, Pakistan, Peru, Venezuela og Den demokratiske republikken Kongo (som den gang het Zaire). Et mindre antall Mirage 5 ble videresolgt av Peru til Argentina.

Vingespenn 8,22 m, lengde 15,56 m, maksimal startvekt 13 700 kg, toppfart 2335 km/t ved 39 370 fot (12 000 m).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg