Mirage 5

Mirage 5 fra det belgiske flyvåpen

.
Lisens: CC BY SA 2.0

Dassault Mirage 5 er en fransk enmotors jagerbomber. Den er direkte utviklet fra jagerflyet Mirage III, og er Dassault Aviations mest eksporterte kampflytype.

Historie

Mirage 5 fløy første gang 19. mai 1967, og ble først tatt i bruk av det franske flyvåpenet i 1972. Mirage 5 ble utviklet på forespørsel fra Israel, som ønsket en enklere variant av Mirage III, og benyttet samme skrog, vinger og motor som denne. Forskjellen var i utgangspunktet at Mirage 5 hadde en noe lengre og smalere nese, en del av avionikken ble fjernet og den ledige plassen ble brukt til ekstra drivstofftanker.

Israel hadde betalt for 52 fly, men etter seksdagerskrigen innførte franske myndigheter en våpenembargo mot Israel, flyene ble stående til Israel fikk refundert kjøpesummen, og Frankrike kjøpte flyene for det franske flyvåpenet. Israel bygde selv en ulisensiert kopi av Mirage 5 under navnet Nesher. Det israelske jagerflyet Kfir er igjen basert på Nesher.

Mirage 5 ble tilbudt for eksport, skreddersydd etter brukerens behov (noe som førte til at enkelte varianter i praksis var nesten identiske med Mirage III), og solgt til Abu Dhabi, Belgia, Colombia, Egypt, Gabon, Libya, Pakistan, Peru, Venezuela og Den demokratiske republikken Kongo (som den gang het Zaire). Et mindre antall Mirage 5 ble videresolgt av Peru til Argentina. I alt ble 517 fly produsert.

Mirage 50 var en oppgradert variant med kraftigere motor, og fløy første gang i 1979. Denne varianten ble levert til Chile og Venezuela, og i alt ble 24 fly produsert.

Spesifikasjoner

  • Vingespenn: 8,22 meter
  • Lengde: 15,56 meter
  • Maksimal startvekt 13 700 kilogram
  • Toppfart: 2335 kilometer i timen ved 39 370 fot (12 000 meter)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg