Mirabal-søstrene

Artikkelstart

Minerva, Patria og María Teresa Mirabal var tre dominikanske søstre og politiske aktivister, som ble drept av diktatoren Rafael Trujillo i 1960. De har senere blitt symboler på kampen mot vold mot kvinner, både i Den dominikanske republikk og i verden for øvrig.

Motstandskampen

De tre søstrene Minerva, Patria og María Teresa Mirabal og sjåføren deres Rufino de la Cruz ble drept 25. november 1960. Nyheten om de tre kvinnenes dødsfall, i det som ble sagt å ha vært en bilulykke, nådde raskt den dominikanske befolkningen. Det var få som trodde på den offisielle versjonen. Senere kom det også for en dag at de hadde blitt kvalt og slått i hjel, før jeepen de kjørte ble sendt utfor en skråning for å «fingere» en bilulykke.

Brutaliteten i drapene, i kombinasjon med de tre søstrenes anerkjennelse som motstandsfolk og en dominikansk befolkning som allerede var mer enn klar for å kvitte seg med Trujillo, bidro til tesen om at Mirabal-søstrenes død var med på å fremskynde attentatet mot Trujillo. Diktatoren ble drept året etter, og regimet hans ble etter hvert avviklet. Det er alltid vanskelig å påvise med sikkerhet i hvor stor grad enkelthendelser påvirker historiens gang, men at søstrene var del av en viktig og aktiv organisert kamp mot et undertrykkende diktatur er hevet over enhver tvil. Det er heller ingen tvil om at både søstrene og deres død var meget godt kjent i den dominikanske befolkningen.

«Om de dreper meg, skal jeg strekke armene opp fra graven og bli enda sterkere.» Sitatet tilskrives Minerva Mirabal, og det var ingen hemmelighet at hun, i likhet med alle andre som valgte å kjempe mot Trujillo, erkjente at de la sitt eget liv i potten. Alle de involverte kjente betingelsene og farene som lå i å legge seg ut med diktatoren og hans fryktede hemmelige politi, SIM (el Servicio de Inteligencia Militar). Noe av Mirabal-søstrenes symbolske kraft kan tilskrives de mange andre dominikanerne som i anonymitet led en tilsvarende skjebne.

Bakgrunn og anerkjennelse

Mirabal-søstrene kom fra en relativt velberget jordbruksfamilie i provinsen Salcedo. De var høyt utdannet og hadde i lang tid arbeidet aktivt mot Trujillo-regimet. De er viktige ikoner både som motstandsfolk og feministiske forbilder. Minerva og María Teresa satt fengslet for motstandsarbeidet sammen med blant andre Minervas mann, Manolo Tavárez Justo, en sentral skikkelse i den organiserte kampen mot Trujillo. Tavárez Justo ble senere skutt i kamp mot det dominikanske triumviratet i kjølvannet av Trujillos død.

Dødsdagen deres ble fra og med 1981 til en internasjonal dag for markering av kamp mot vold mot kvinner og fra og med 1999 har dagen også en offisiell FN-resolusjon. Provinsen Salcedo i Den dominikanske republikk endret i 2007 navn til Provincia Hermanas Mirabal, til ære for de tre søstrene og deres kamp.

I Julia Álvarez' bok I sommerfuglenes tid portretteres de tre søstrenes liv og død, i det som samtidig er en beskrivelse av det brutale Trujillo-regimets siste år. Søstrenes kodenavn var las mariposas (sommerfuglene), derav bokens navn.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg