Mira Nair

Faktaboks

Mira Nair
Født
15. oktober 1957, Rourkela, Orissa, India

Artikkelstart

Mira Nair er en indisk-amerikansk filmregissør.

Hun vokste opp i Bhubaneswar i India og tok filmutdannelse i USA, hvor hun har vært basert siden 1977. Nair debuterte med Salaam Bombay! (1988), en rørende film som foregår blant gatebarn, prostituerte og narkomane i Mumbai. Filmen vant Caméra d'Or i Cannes, en fransk César-pris og ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film.

I 1991 introduserte hun et immigranttema i sin produksjon med Mississippi Masala, om en indisk familie som bryter opp fra Uganda og slår seg ned i de amerikanske sørstatene. Temaet ble fulgt opp i komedien The Perez Family (Familien Perez, 1995), denne gang om en kubansk familie som flytter til USA.

Kama Sutra: A Tale of Love (1997) er et historisk drama med handling fra 1500-tallets India. En stor internasjonal suksess ble Monsoon Wedding (2001), en komedie om et arrangert ekteskap i New Delhi. For Vanity Fair (2004), en filmatisering av William Thackerays roman Forfengelighetens marked, mottok hun Gulløven ved filmfestivalen i Venezia. Amelia (2009) er bygd over den amerikanske flypioneren Amelia Earharts liv.

Nair er representert i tre betydningsfulle kortfilmprosjekter på 2000-tallet. I 11'09''01 - September 11 (11. september, 2002), som viser virkningen verden rundt av angrepet på World Trade Center, er hun ansvarlig for det indiske innslaget. 8 (2008) er en kortfilmsuite der åtte regissører fra ulike land og kontinenter tar for seg brennende samfunnsspørsmål i vår tid. I New York, I Love You (2009) kommer 10 regissører med hver sin kjærlighetserklæring (i form av hver sin kjærlighetshistorie) til verdensbyen New York.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg