Mira Craig

Faktaboks

Mira Craig

Mira Scherdin Craig

Født
31. juli 1982, Oslo
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Mira Craig er en norsk vokalist, låtskriver, danser og klesdesigner.

Tolv år gammel debuterte hun i media som programleder i TV-serien Midt i smørøyet. I 2005 platedebuterte Craig med singlen Boogeyman, som nådde sjetteplass på VG-lista. Hun vakte umiddelbart oppsikt med forseggjorte videoer, en mørk og hes sangstemme og en original musikalsk blanding av hiphop, r&b, pop, folkemusikk, drum’n’bass og karibisk musikk som soca og dancehall. For 2005 ble hun nominert til Alarmprisen («beste låt» og «beste nykommer») og Spellemannprisen («årets nykommer»). Også oppfølgersinglen «Headhunted» lå ni uker på VG-lista dette året, som ble avsluttet med at hun falt ned fra scenen i Oslo Spektrum.

Debutalbumet Mira Mira (2006) var en miks av afrikanske rytmer, dancehall, norsk og japansk folkemusikk. 15 000 eksemplarer ble solgt, og Craig ble Spellemann-nominert i klassene «årets kvinnelige artist» og (igjen) «årets nykommer».

I 2007 ble Leo en liten hit, og andrealbumet Tribal Dreams fra samme år ble ikke en like stor suksess som debuten. Mira Craig skrev vinnerlåta til norsk Melodi Grand Prix i 2008, Hold On Be Strong, som Maria Haukaas Storeng sang fram til en sterk femteplass i den internasjonale finalen. Craig skrev ytterligere fire låter til Storengs album Hold On Be Strong.

Craigs tredje album, Ghetto Fairytale (2009), var et samarbeid med produsenter som Tommy Tee og Thomas Eriksen. Albumet fikk blandet kritikk og solgte dårlig. Craig sang selv i Melodi Grand Prix 2010 med I’ll Take You High, som imidlertid ikke kom til finalen.

I august 2019 gjorde Mira Craig comeback med det digitale dobbeltalbumet 02.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg