Minken Fosheim

Faktaboks

Minken Fosheim

Birte Fosheim Wienskol

Født
20. mars 1956, Oslo
Død
7. juni 2018, Oslo
Minken Fosheim under lansering av barneboka Eventyret om Vivaldi i 2000.
Minken Fosheim
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Minken Fosheim var en norsk skuespiller og barnebokforfatter.

Hun var ansatt ved Fjernsynsteatret i 1978–1983, og hadde deretter engasjementer ved flere norske teatre. Fjernsynsdebuten kom i 1979 som Hilde i Fruen fra havet. Hun hadde andre store roller i Fjernsynsteatrets oppsetninger av Byggmester Solness og Ballerina, gruppearbeidet Alma etter Oskar Braatens bøker og serieversjonen av De unges forbund.

Fosheim hadde sin scenedebut i 1979 som Petra i En folkefiende. Andre viktige sceneroller hadde hun i Hitler i New YorkRiksteatret, GodspellABC-teatret og Guys and DollsOslo Nye Teater.

Hun var en allsidig kunstner som behersker både drama, musikal, farse og komedie. Hun spilte hovedrollen i TV-versjonen av Holbergs Den vegelsinnede (1989).

Etter Fjernsynsteatret jobbet hun hovedsakelig med TV, med egne barneprogrammer og i satiremagasinet Egentlig; samtidig ledet hun sin egen teaterskole for barn. Hun har også gitt ut populære introduksjons-CDer for barn om klassiske komponister.

Minken Fosheim ble nominert til Spellemannprisen fire ganger for barneplater; i 1995 for Eventyret om Mozart, i 1996 for Eventyret om Beethoven, i 1997 for Eventyret om Grieg og i 2000 for Eventyret om Vivaldi. Hun mottok Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris i 1996.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg