Mindoro

Mindoro

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mindoro, øy i Filippinene, sør for Luzon, 9733 km2 med 1 062 100 innb. (2000). Administrasjonssentre: Mamburao i vest og Calapan i øst.

Faktaboks

Uttale
mindˈoro

Halconfjellkjeden løper fra nord til sør gjennom det indre av øya. Høyeste topp Mt. Halcon (2586 moh.). Rundt kysten finnes mange fruktbare daler og kystsletter. Hovedvekten av befolkningen taler tagalog, men det tales også ilocano og cebuano er representert. I jungelen og i fjellene i innlandet bor flere ulike manyanstammer som hører til blant Filippinenes kulturelle minoriteter. De største byene (innbyggertall 2000) er San Jose (111 000) og Calapan (105 900).

Jordbruket er viktigste næringsvei og omfatter gummiplantasjer og dyrking av ris, kokosnøtter, mais, jordnøtter, manilahamp, sitrusfrukter og andre frukter. Det drives storstilt oppdrett av storfe og fjærfe. Fiske og skogdrift er også viktig. Det utvinnes kull og gull. Turistindustri i Puerto Galera. På øya lever den utrydningstruede dvergbøffelen Tumaraw som regnes som et nasjonalt symbol for Filippinene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg