Mindoro

Mindoro

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Mindoro er en øy i Filippinene, sør for øya Luzon. Øya har et areal på 10 571 km2 og har 1 331 4733 innbyggere (2015). Administrasjonssentre er Mamburao i vest og Calapan i øst.

Faktaboks

Uttale
mindˈoro

Halconfjellkjeden løper fra nord til sør gjennom det indre av øya. Høyeste topp Mount Halcon på 2586 meter over havet. Rundt kysten finnes mange fruktbare daler og kystsletter. Hovedvekten av befolkningen taler tagalog, men det tales også ilocano og cebuano er representert. I jungelen og i fjellene i innlandet bor flere ulike manyanstammer som hører til blant Filippinenes kulturelle minoriteter. De største byene (innbyggertall 2015) er San Jose (143 300) og Calapan (133 893).

Jordbruket er viktigste næringsvei og omfatter gummiplantasjer og dyrking av ris, kokosnøtter, mais, jordnøtter, manilahamp, sitrusfrukter og andre frukter. Det drives storstilt oppdrett av storfe og fjærfe. Fiske og skogdrift er også viktig. Det utvinnes kull og gull. Puerto Galera på østkysten er et senter for turistindustrien med mange fine strender. På øyas vestkyst er Apo Reef nasjonalpark på 34 km2. Detter er landets største korallrev. På Mindoro lever den utrydningstruede dvergbøffelen Tumaraw som regnes som et nasjonalt symbol for Filippinene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg