Minako Ōba

Minako Ōba var en av de viktigste japanske forfatterne i andre halvdel av 1900-tallet. Gjennom sitt forfatterskap utforsket Ōba hvordan kjønnsroller og maktforhold internaliseres, og tekstene hennes inneholdt ofte metaforiske og allegoriske elementer.

Bakgrunn og forfatterskap

Ōba ble født i Tokyo, men familien flyttet ofte i løpet av oppveksten. Familien bodde i Hiroshima fylke i 1945, og Ōba deltok i redningsarbeidet i Hiroshima by i ukene etter at atombomben falt. Denne opplevelsen gjorde sterkt inntrykk på henne.

Hun flyttet til USA sammen med ektemannen i 1959 og bodde i Alaska i 11 år. I løpet av oppholdet debuterte hun som forfatter med kortromanen Sanbiki no kani (Tre krabber) i 1968, hvor hun skildrer rotløsheten hos et japansk ektepar som bor i utlandet. Romanen vant både tidsskriftet Gunzōs debutantpris og den prestisjetunge Akutagawa-prisen, og Ōba fortsatte å skrive en rekke verk etter at hun kom hjem til Japan i 1970.

Ōba fikk en sentral rolle i det japanske litterære etablissementet og ble sammen med Taeko Kōno det første kvinnelige medlemmet av juryen til Akutagawa-prisen i 1987.

Minako Ōbas utgivelser

Oversatt til norsk

  • «Fjellheksas smil» (Yamanba no bishō), 1976. Oversatt av Bjørn Jensen i Japan forteller i 1996 og Ika Kaminka i Knakketiknakk: Korte fortellinger fra Japan 1895–2012 i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg